2017. április 11., kedd

FIZETEM AZT A FEHÉR TULIPÁNT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.04.11. 


Valami történik. Valami megmozdult a megkövült iszapnak tűnő, mozdíthatatlannak és változtathatatlannak hitt felszín alatt. Források törik át a betonkemény páncélt. Megmozdultak a fiatalok, akikről úgy tudtuk: elfordultak a közélettől, nem érdekli őket a politika. Akik nem vettek részt egyetlen tüntetésen sem, akik csak élni akarták a maguk életét.

Orbán elszámolta magát. Úgy gondolta, hogy neki nincs ellenfele, számára nincs lehetetlen. Az ő akarata az egyetlen akarat, senki nincs, aki szembe tudna szállni vele. Hiszen mindenkit eltaposott, leszalámizott, lejáratott. Hiszen egész propagandagépezet áll mögötte. Hiszen az övé a pénz, a hatalom és az övé lesz a dicsőség. Elhitte, hogy ő Európa erős embere, az ő szavára épül stadion, kisvasút, indul a békemenet. Azt hitte, az övé a múlt, a jelen és a jövő.

És most a jövő bejelentkezett a jussáért. Nem, nem a Közép-európai Egyetemről szól ez, az egyetem ügye az égő gyufa volt. Az előre meghirdetett vasárnapi tüntetésen tízezrek vonultak az utcára. A tegnap esti spontán tüntetésen ezrek vettek részt. Fiatalok. Azok a fiatalok, akik mindeddig nem mozdultak. Talán megértették végre, hogy az ő jövőjükről van szó, az ő életük a tét. Nem tudom, hogy azt érzik-e, mennyire erősek. Majd megérzik, majd rájönnek.

Azt tudják – jobban tudják, mint akik diktatúrában nőttek fel – hogy egyetlen hatalom sem elmozdíthatatlan, hogy egyetlen kormány sem leválthatatlan. Azt is tudják – mert okosak, okosabbak, mint sokan gondolják -, hogy igenis joguk van beleszólni az ország dolgaiba és igenis módjukban áll alakítani az életüket. Azt is tudják – és nekünk is tudnunk kell -, hogy a kormányt bírálni, akár a kormány lemondását követelni nem bűncselekmény, nem hazaárulás, nem törvénytelen dolog.

Itt kevés lesz a jól fizetett firkászok szorgos hazudozása. Kevés lesz az MTI hallgatása, a közmédia hazugságai, a tányérnyalók sorosozása. A megfáradt, kiégett, öregedő és elvtelen múlt nem lehet erősebb, mint a jövő nemzedék akarata.

Szégyen az, amit a pártpropaganda művel. Lényegében árulónak, külföldi ügynököknek nevezi az utcára vonuló soktízezer fiatalt. A mi gyermekeinket. G. Fodorok, Stefkák, origós bértollnokok, Kósák, Németh Szilárdok vonnak védőgyűrűt a vezérük köré. Védik a romlásnak indult, egyre büdösebb rendszert, amelyben ők valakik lehettek, szavuk, hatalmuk és pénzük volt. Hogy mindezt másoktól vették el, hogy egy országot kellett eltaposni hozzá, az nem számított. Soha.

Rohamrendőrök százai védik a védhetetlent. A néppel szemben. Pedig senki nem fenyegeti a kormány tagjainak testi épségét, csak a hatalmát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.