2017. április 18., kedd

ORBÁN MÉG MINDIG REMÉNYKEDIK ABBAN, HOGY TRUMP SZÓBA ÁLL VELE - MINDHIÁBA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.04.18.


Sokak szerint a kormány CEU körüli ámokfutása csupán egy furmányos terv arra, hogy végre tető alá lehessen hozni a régóta várt Trump-Orbán találkozót. Jól látszik: más esélyük nincs a csúcstalálkozóra, ezért annak ellenére ragaszkodnak ehhez, hogy az USA megüzente, nem fog összejönni.

Orbán joggal reménykedhetett benne, hogy még a kül-, és általában a politikában járatlan Trump észreveszi őt - hisz ő volt az első és lényegében az egyetlen uniós kormányfő, aki nyíltan szimpatizált vele, még az amerikai kampány kezdetén. Csúnyán csalódnia kellett a kedves vezetőnek, amikor a látványos benyalását csak egy semmitmondó, tucattávirattal hálálták meg, és minden diplomáciai manőver ellenére sem hívták meg az elnöki beiktatásra.

Azóta pedig csak jönnek az újabb és újabb pofonok. Trump komoly külpolitikai offenzívába kezdett, de Orbán annál tovább egyszer sem jutott, minthogy a magyar nyaloncmédia amerikai pandantja kéthavonta egyszer leírja a nevét. (Persze nem ő az egyetlen, akinek csalatkoznia kellett Trumppal kapcsolatos reményeiben: legújabban már Putyin sem olyan boldog, hogy a favoritja került a Fehér Házba.)

Orbán annyira kiborult a Trumptól távol töltött hónapokon, hogy az amerikai politikai vezetésbe egyébként komolyan beépült, első kormányában a miniszterelnökhöz nagyon nagyon közel álló nagykövetet, Szemerkényi Rékát is kirúgta – érdemi indoklás nélkül.

Végül előhúzta a kalapból a csodafegyvernek szánt lex CEU-t. A dedikált törvény, amit rapid üzemmódban fogadott el a parlament, kimondja: az az egyetem, amely az unión kívülről, olyan országból érkezik, amely szövetségi államként definiálja önmagát, csak akkor taníthat Magyarországon, ha a magyar kormány az érintett állam szövetségi kormányával köt megállapodást. Noha az országban 28 külföldi egyetem van bejegyezve, ez a passzus csak és kizárólag a CEU-ra érvényes. (És nem ez az egyetlen ilyen jellegű szigorítás a jogszabályban.) Orbán ezúttal is joggal reménykedhetett: az amerikai érdekek képviseletének az egész világon fontos pontjai az ilyen jellegű egyetemek. Tehát Washington nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy veszni hagyja a CEU-t egy elvben szövetséges és baráti országban, hisz ez követendő példát jelenthetne az USA-val elvben kevésbé szimpatizáló államok számára.

A valóság azonban ismét beköszönt egy jobbhoroggal Orbánnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.