2017. május 11., csütörtök

MAGÁNYOS FIDESZ, AVAGY ÍGY JÁR EGY PÁRT, HA NINCSENEK SZÖVETSÉGESEI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.11.


A Fidesz szó szerint az életéért küzd majd a 2018-as választásokon. Ha nem tudnánk, hogy még mindig magasan vezet a közvélemény-kutatásokban a kormánypárt, azt hihetnénk, hogy a frusztrációjuk onnan táplálkozik, hogy hátrányban érzik magukat a politikai ellenlábasokkal szemben. A helyzet viszont az, hogy a Fidesz majdnem annyi szavazatra számíthat, mint 2014-ben, ám ha a hátralévő egy évben elveszítenek félmillió szavazót, az általuk kidolgozott aránytalan választási rendszernek köszönhetően súlyos vereséget szenvedhetnek. Ennek legfőbb oka az, hogy a párt elárvultan áll a magyar politika mezején, mint Csontváry magányos cédrusa.

Orbán Viktor nehezen viselte, hogy első kormányzása idején kompromisszumokra kényszerítették akkori politikai szövetségesei. Kormányában ott voltak az MDF, a kisgazdák és az akkor még önálló identitással bíró kereszténydemokraták, és ez a sokszínűség nem igazán feküdt a miniszterelnöknek. Nyilván akkor fogalmazódott meg benne az elhatározás, hogy az a jó szövetséges, aki ugyanazt és ugyanúgy akarja, mint ő, így ha a partnerpártok vezetői nem simultak bele a rendszerébe, akkor szépen leszalámizta őket. Orbán politikai filozófiája nem viseli el a kompromisszumokat, nem gyakorol gesztusokat, ugyanakkor bőségesen megjutalmazza a dezertőröket, ha az ő táborát erősítik.

Valószínűleg a 2002-es bukás egyik okát is abban látta, hogy túl sok energiáját vette el a belső feszültségek kezelése, Torgyán kisgazdáinak ledarálása, az MDF lázadóinak ellehetetlenítése, a KDNP-sek beolvasztása. Számára az az igazi kormányzás, ha tömény masszaként áll össze mögötte a mameluk képviselők csoportja, akik lényegében bármit megszavaznak, amit eléjük tesznek, illetve a saját bizalmasaival tölti fel az összes közhivatalt, a minisztériumok élén pedig olyan megbízható káderek serénykednek, akik nem mondnak le a legnagyobb botrányok idején sem, legfeljebb, ha ő azt parancsolja nekik.

Ha nem sikerül legalább 2, 2,5 millió hívet szereznie (illetve megtartania) jövő tavaszra, akkor a Fidesz egymaga nem tarthatja meg a hatalmat.

A Fidesz valóban egy masszív politikai csoportként irányítja Magyarországot immár hét esztendeje, és kisebb megingásoktól eltekintve ez a szektaszerű képződmény uralja a közéletet majdnem két parlamenti ciklus óta. Igen ám, de ez a rendszer arra épül, hogy csak az a jó jobboldali, aki fideszes, aki bármilyen konzervatívnak mondott szavazóbázisra ácsingózik a Fidesz kárára, az számoljon azzal, hogy Orbán Viktor haragja lesújt rá. Ezt most a Jobbik esetében látjuk legdrasztikusabban, de ezért próbálják még csírájában elfojtani például a Gémesi György vezette Új Kezdet nevű pártot is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.