2017. június 25., vasárnap

AMIKOR A GYILKOS BESZÉD GYILKOLNI KEZD


KONOK PÉTER BLOGJA
Szerző: Konok Péter

2017.06.25.


Charles Manson alighanem minden idők legismertebb sorozatgyilkosa. Ez különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy Manson maga nem ölt meg senkit. Követőit, elvakult híveit vette rá a gyilkosságokra (ismerős? naná, hogy ismerős).

Nem az áldozatok számával lett popkulturális ikonná, hanem sajátos marketingjével, fáradhatatlan önreklámozásával. A sorozatgyilkosok közül Manson azzal tűnt ki, hogy elképesztő igénye volt beteges üzenetei (a világot felforgató és megváltó iszonyú háború) folyamatos és bombasztikus kommunikálására.

Manson és szektája társadalmi válság- és bomlástermékek voltak, a hatvanas évek Amerikájában feszülő ellentmondások démoni megjelenítői.

Manson szociopata, ezen nincs mit cizellálni, ráadásul erős skizofrén felhangokkal. Vérgőzös elképzeléseiben központi szerepet kapott a Beatles "White Album" című lemeze - úgy hallotta, a dalok neki szóló üzenetek: a "Blackbird" a nagy, faji felkelés kirobbantására szólít fel, a "Piggies" pedig "a disznók" - vagyis minden dehumanizált ellenség - lemészárlására.
A legfontosabb üzenetet azonban Manson a "Helter Skelter" című nótában vélte megtalálni (szó ami szó, a szám - amolyan koraérett heavy metalként - valóban kissé meglepően kirí a Beatles dalai közül). A "helter skelter" (ez a nagyjából zűrzavart, totálkáoszt, teljes felfordulást jelentő hangulatfestő halandzsaszó) lett Manson számára a központi kategória, saját "ideológiájának" lényege és elnevezése.

Mert az ember - még ha őrült is - ilyen. Meg kell neveznünk a megnevezhetetlent, hogy szembe tudjunk nézi vele, hogy a magunk számára érthetővé és kezelhetővé tegyük. Hogy mi néz ránk vissza a tükörből, persze rajtunk is múlik, de nevet kell adnunk neki, hogy hatalmunk legyen felette.

Helter skelter, a végső háború. Helter skelter, a radikális gyógyír a világ nyavalyáira. Helter skelter, egy beteg elme torz vonaglása. Helter skelter, mikor a gyilkos beszéd gyilkolni kezd.

Mikor Manson egyik hívét, Vincent Bugliosit kihallgatták, a következő párbeszéd hangzott el:

- A Charles Mansonnal való kapcsolata során ő gyakran beszélt a helter skelterről?
- Állandóan.
- Állandóan azt a szót használta, hogy "helter skelter"?
- Nem, én nem így értettem, hogy állandóan. Nem csupán annyit mondott, hogy helter skelter, helter skelter... de igen, ez volt a legfontosabb témája.

Mikor először láttuk meg az "Erős és büszke európai" plakátot, kocsiban ültünk éppen. Egy széthulló, megosztott kis kelet-európai ország kátyús útján haladtunk (óvatos az ember az efféle kátyús utakon, sosem tudni, mi töri a tengelyt, sosem tudni, hová is vezetnek). Európa volt, ez kétségtelen: ismerős volt a növényzet, a dudva, a muhar, az út mellett álló megcsonkolt nyárfák. Természetföldrajzilag itthon jártunk.

A szöveg annyira abszurd volt, hogy az Ildi hangosan, váratlanul felröhögött (ő látta meg a táblát, én a kátyúkat kerülgettem), és majdnem az árokba csúsztunk (árok van az út szélén mifelénk: belecsúszni könnyű, kijutni már nehezebb). Groteszk, röhejes, torz szavak, a szociopata hatalom mániákus önpromóciója, tagolatlan, görcsös üzenete.

Helter skelter...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.