2017. június 25., vasárnap

NYÍLT LEVÉL EGÉSZSÉGÜGYI SZAKORVOSOKRÓL MINDENKINEK - ÍGY GYÓGYULNAK PAPÍRON A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.06.25.



Egy régebben megjelent olvasói levél írója kereste meg ismét szerkesztőségünket.

Miután a történet sajnos nem zárult pozitív módon, hanem tovább tart a család kálváriája, az alábbiakban közzé tesszük a fejleményeket. A beteg fiáért küzdő édesapa sorait változtatás nélkül közöljük. Az esetleges nyelvtani hibákon lépjünk túl, a lényeg nem az irodalmi stílus. 


Nem lehet szavakba önteni, hogy a (Little kórban szenvedő) agyi bénulással született 23 éves nem csak járni képtelen beteg az Országos Egészségügyi Orvosi Bizottság egyes Szakorvosai éppen, hogy csak vízen járónak nem titulálták még azt a beteget, akinek, minden helyváltoztatáshoz más személy segítsége szükséges.

Akinek több, az ügyben állást foglaló (nevüket elhallgató orvososok szerint is) folyamatosan szándékosan alul minősítik az állapotát.

Akinek a betegség kezdetének időpontját folyamatosan egy közeli, valótlan időponttal jelölik, (nem pedig a valóssal.) Vagyis eddig minden határozatukban 2017 valamelyik hónapjára jelölik, nem pedig a születési évére.

Akinek az állapotromlására hivatkozva a kért szakvizsgálatát a több beküldött leletek és az általunk jelzett jelenlegi állapotait, figyelmen kívül hagyva a sokkal korábbi, (már akkor is valótlan tartalmú,) „Irat alapján vizsgálva,”, döntöttek az állapotáról.

(„a szociális szükségleteinek kielégítése – a természetes támaszok segítségével és a szociális ellátórendszer igénybevételével megoldható.”)

Csak jelzem, nem tudtuk meg mire gondoltak, azt viszont igen, hogy rokkant járadék szándékos kizárásával pont az ellátórendszer az, aki megnehezíti a beteg állapotát, ugyanis az ellátás nélkül hagyott beteg mindennapi ellátása is veszélyben van, akit emiatt sokszor csak mások segítségével, sok nélkülözés mellett is, kevesebb kezelésekre tudjuk eljuttatni a minden napi kiírt kezelésekre.

Akinek állapotát egyes ambuláns orvosok úgy is jelölik, hogy „Rövidtávon segédeszköz nélkül jár, hosszabb távon aktív kerekesszékkel és triciklivel közlekedik a beteg, Vagy még durvább jelölés: „karjaival egyensúlyozva járókerettel néhány lépést meg tesz a beteg.” Stb.

Sőt, papíron már annyira járni tudott a beteg, hogy a 12-km-re lévő településen lévő „iskolába is bottal járt.” Persze ugyanazon a papíron azt is jelölik, hogy „Nagyfokú végleges járásnehezítettsége van, egyéb járássegítő eszközzel hosszabb távú helyváltoztatásra képtelen,” illetve, „A minden napi életvitelében kifejezetten segítséget igényel.” Illetve, „a beteg gyermekkora óta kerekesszékre szorul.” Itt el mondom, hogy a beteg segítség nélkül felállni, vagy segítség nélkül más helyre átülni, járni képtelen, illetve a sérült folyamatosan gyengülő bal keze miatt a tolókocsit is képtelen használni, így csak a jobb kezét, azt is csak evésre tudja használni.

Természetesen volt olyan orvos is, aki nem félt leírni a valóságot, aki részletesen jelölte a beteg jelenlegi valós állapotát, majd a többi eredményekkel együtt beküldtük a következő Szakorvosi vizsgálathoz, arról hogy a beteg mozgásszervi károsodása miatt, az illemhely használathoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez, lakáson belüli és mindenféle helyváltoztatásához más személy segítségét igényli, az, sem takarítani, sem főzni, sem közlekedni, sem mosni, sem a mindennapi ügyintézést nem tudja elvégezni.

Mondanom sem kell, hogy sem a vizsgálata, sem a beküldött dokumentumok figyelembe vétele nem történt meg, ugyanis a betegnek I. fokú határozatukban ugyan annyi 60% rokkantságot állapítottak meg, mit amennyit előző években is jelöltek papíron.

Azt is elmondom, hogy mivel a beteg születésekor oly fokú súlyos gyógyíthatatlan betegséget szerzett, ami miatt az ápolásin lévő hozzátartozónak már sok évvel korábban kiemelt ápolási díjat állapítottak meg, majd 2014-ben egy lakcímváltozáskor azt megszüntették, ezt követően már csak az alacsonyabb összegű ápolási díjat állapították meg, annak ellenére, hogy a beteg állapota a növekvő súlya és egyéb problémák miatt azóta is csak romlik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.