2017. június 27., kedd

AZ ÁLLAM DOLGA NEM AZ, HOGY DEFINIÁLJA, HANEM HOGY SEGÍTSE A CSaládokat

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.06.26.


A szerelmet, a családot definiálja úgy a Mandiner szerzője, Szilvay Gergely a cikkében, ahogy neki és a kormánypártnak is a legkényelmesebb, azaz: papa, mama, gyerekek. Szilvaynak most onnan jutott eszébe a család és a szerelem magyar állampolgárok millióit kizáró definíciója, hogy a Momentum közzétett egy a nyugati konzervatív trendnek megfelelő videót arról, hogy szimpatizánsait és párttagjait várja a július nyolcadikai Budapest Pride-ra.

“A szerelem: férfi és nő. A család: papa, mama, gyerekek.” - írja a Mandiner konzervatív szerzője. Érdekes definíció ez nekem. Anyám egyedül nevelt fel, mi így voltunk egy család, a befizetetlen számlákkal, a kikapcsolt villannyal, a hóvégi zsíroskenyérrel együtt. Az utóbbi felsorolásnak is az volt az oka, hogy időtlen idők óta így tekintettek a magyar döntéshozók a családra: papa, mama, gyerekek, és így élt mindig is relatív szegénységben a gyereküket egyedül nevelő anyák és apák nagy része. Mert ebből a káros definícióból kiindulva a magyar állam nem támogatja őket eléggé.

De ők is családok. Én is családban nőttem fel, ott volt a nagymamám, a nagybátyám, a nagynéném, az unokatestvéreim, akik szintén a család tagjai voltak, számíthattunk, és számítunk egymásra. Most is itt van a barátnőm, a kicsi lányom, és az ő családjuk is. Szeretetben élünk, szerencsések vagyunk - nem mindenkinek ilyen a családja.

Pedig nem élünk házasságban a barátnőmmel, csak szimpla párkapcsolatban, egy gyereket nevelve. Ami ugye Magyarország Alaptörvénye szerint nem is család, hiszen nem vagyunk házasok. Mi azért családként tekintünk magunkra: számíthat ránk Gitta, a gyerekünk, és mi is számíthatunk rá, most is, amikor szeretetre van szükségünk, és akkor is, ha majd felnő. Ez a család definíciója. Az összetartó szeretet, a közösség.

A Mandiner szerzőjének és az Alaptörvénynek az állításával szemben a család nem egy definíció kérdése, a család szó önmagában semmit se jelent és semmit se ér. A tartalom számít, amit család alatt értünk, és amit mindennap megélünk. És a lényeg az lenne, hogy ezt feltöltsük pozitív tartalommal minél több családban.

Hogy beszéljünk a negatív tartalmakról, és ezeket csökkentsük minél több családban. A családon belüli erőszakot, a családalapítás egzisztenciális terheit. Ma már pontos számadatokkal tudjuk bizonyítani, hogy a szegénységben felnövő gyerekek mekkora hátránnyal indulnak. Ha családról beszélünk, erről is beszélnünk kell.

A család nem önmagában érték: akkor értékes a tagjainak és a társadalomnak is, ha jól működik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.