2017. június 27., kedd

ÖSSZEOMLÓ EGÉSZSÉGÜGY: MÁR AZ ÚJSZÜLÖTTEKEN SPÓROLNA AZ ORBÁN-KORMÁNY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider

2017.06.26.


Pár napja felröppent a hír: már szülés után akár 24 órával elbocsáthatnák a kórházból az anyákat újszülött babájukkal. Közben a kormány demográfiai katasztrófát vizionál és szeretné a születések számát drasztikusan felemelni. 

Valószínűleg szakember- és pénzhiány állhat amögött a tervezet mögött, ami a Magyar Nemzetben jelent meg: a szülő nők saját kérésükre, komplikációmentes szülés és az orvos jóváhagyása esetén már 24 óra után újszülöttjükkel együtt elhagyhatnák a kórházat. A kormány magyarázata szerint ez a gyakorlat nyugati mintát követne, és szó sincs arról, hogy ágyhiány miatt vezetnék be. Sőt az eddigi gyakorlattal ellentétben, amikor a kórházak minimum 72 órás kezelés esetén kapták meg a teljes tb-finanszírozást a szülés után, a jövőben a 24 órás kezelés után is megkaphatnák a térítést.
A Magyar Nemzet megtudta, hogy a rendeletmódosítás tervezete szerint ezt csak problémamentes terhesség és szülés után tehetnék meg, normális diagnózisú, legalább 2500 grammos csecsemőknél, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt.

Ezt erősítette meg ma az M1-en Csákány György is, aki szerint rendkívül szigorú feltételekhez kötnék, mely esetekben mehet haza 24 órával a szülés után az anya és az újszülött a kórházból. A főorvos elmondta, nem lehetne például hazaengedni az első gyermekét világra hozó nőt, a császármetszéssel szülőket, valamint azokat, akiknél komplikáció lépett fel szülés közben.

Az M1-en elhangzó interjú kulcsmondata: „az eddig megszokott három nap benntartózkodásra a finanszírozás miatt volt szükség, nem szakmai szempontok miatt.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.