2017. június 3., szombat

BOTKA BAJNAI GORDON BETÁMADÁSÁVAL ÁTLÉPETT EGY HATÁRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.06.03.


Botka László nehezen viseli a hatalom és a felelősség terhét, amely bizonyos feladatokat róna a környezetére, az MSZP tekintélyesebb vezető politikusaira, amíg teljesen el nem száll. Az indulat nem lehet felelős államférfi sajátja, és meggondolatlanul még akkor sem beszélhet, ha a mondanivalója amúgy is téves.

Mint ismert, az Amerikai Népszava a rendszer és a nem egyenlő feltételeket biztosító, csaló választás bojkottjának a híve. Elvi alapon is, mert Orbán rendszerét alkotmányellenesnek és illegitimnek tartja, amely államcsíny révén, az alkotmányos rend megdöntésével jött létre. De gyakorlati szempontból is: a Fidesz választási győzelmére kialakított választási törvény keretei között nem szabad Orbánnak statisztálni és a rendszerét legitimálni. Még pénzért se.

Egy európai uniós országban az ellenzék követelhetné az egyenlő feltételeket és esélyeket biztosító választási rendszert, mint a választáson való részvétel előfeltételét és minimumát. Magyarország ma még az Európai Unió tagja. Az ellenzék súlyos felelősséget visel, ha nem demokratikus választáson való részvételével a demokratikus felhatalmazás hamis látszatát nyújtja Orbán rendszerének. Az Európai Unió megértené az ellenzék követelését, és ha azt Orbán elutasítja, akkor a választás bojkottját is.

Tévednek, akik azt hiszik, hogy ebben a választási rendszerben le lehet győzni Orbánt. Ha az ellenzéki pártok összefognának, ahogy tették 2014-ben is, ez akkor sem lehetséges. De ha komolyan gondolják, amivel biztatják az Orbán-rendszert elutasító szavazókat, akkor saját logikájuk szerint a minimális követelmény a minél szélesebb ellenzéki összefogás lenne. Ez ellen hat, hogy Orbán az “oszd meg és uralkodj” elve alapján jól kitalálta, hogy az ellenzéki pártok leginkább egymás legyőzésével szerezhetnek évi százmilliós állami támogatásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.