2017. június 6., kedd

IDEJE KIMONDANI: AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK VEZETŐJE EGY IDIÓTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.06.


Kevés megcáfolhatatlanabb dolog van a világon, mint a globális felmelegedés. Az Egyesült Államok elnökének viszont sikerült olyan mélyre süllyednie, hogy bejelentette az USA kilépését a nagy nehezen tető alá hozott párizsi egyezményből. Donald Trump már megválasztása előtt sem rejtette véka alá, hogy ellenzi a párizsi klímaegyezményta globális felmelegedést pedig egy olyan összeesküvéselméletnek tartja, amelyet Kína talált ki, hogy megtorpedózza az Egyesült Államok iparát. 
A világ vezetői egyhangúan sajnálattal fogadták az amerikai elnök döntését, és nyilatkozataikban kiálltak a párizsi megállapodás mellett. Emmanual Macron szavaival élve nincs B-terv, mert B-bolygó sincsen, ezért a továbbiakban is mindent meg kell tenni azért, hogy a globális felmelegedés ne érje el azt a kritikus szintet, ahonnan már nincs visszaút. A klímaváltozás jelenleg mindennél nagyobb fenyegetést jelent - még a terrorizmusnál is -, ennek tagadása pedig súlyos bűnnek tekinthető. 
A globális felmelegedés valós
Kevés megcáfolhatatlanabb dolog van, mint a globális felmelegedés, és ehhez nem kell jártasnak lenni a tudományokban, elég csak kinyitni a szemünket: egyre melegebb nyarak és telek, olvadó gleccserek, elsivatagosodó területek, kiszáradó folyók és tavak, és ami a legaggasztóbb jelenség, az északi-sarki jég olvadása. A globális felmelegedés elsődleges oka az emberi tevékenység. Az üvegházhatású gázok mennyiségének változása a légkörben befolyásolja a Földlégkör-rendszer energiamérlegét és az éghajlatot. Az emberi tevékenység során (elsősorban az energiatermelés és közlekedés) nagy mennyiségű üvegházhatású gáz került a légkörbe az elmúlt évszázadokban (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid), mostanra pedig elértük azt a kritikus szintet, ahol csak közös megegyezéssel lehet tompítani az átlaghőmérséklet emelkedését.
Ha nem élünk ezzel a lehetőséggel, annak súlyos hatásai lesznek már ebben az évszázadban: a tengerszint emelkedése és az elsivatagosodás miatt hatalmas kiterjedésű területek válhatnak lakhatatlanná, ami olyan migrációs hullámot indíthat meg, ami mellett a mostani eltörpül. Az éghajlatváltozás miatt a haszonnövények terméshozama drasztikusan csökkenni fog ott, ahol egyre kevesebb lesz a csapadék, a vízhiány pedig egyre általánosabbá válhat. A szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak (a térbeli eloszlásuk is egyre jobban kiterjed), ennek már most is tanúi vagyunk évről-évre. Az élelem és vízhiány regionális konfliktusok katalizátora lesz, amelyek könnyen eszkalálódhatnak. Összefoglalva, egy nagyon negatív forgatókönnyel kell szembenézünk, ha nem lépünk annak érdekében, hogy az átlaghőmérséklet növekedést 2 Celsius-fok alatt tartsuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.