2017. június 6., kedd

HALLGASD MEG BOB DYLAN NOBEL-BESZÉDÉT!


KÖNYVESBLOG
Szerző: MTI
2017.06.06.


Bob Dylan nagyjából az utolsó pillanatban eljuttatta a Svéd Akadémiához a Nobel-előadását. Utóbbi feltétele volt annak, hogy átvehesse a díjjal járó 8 millió svéd korona (253 millió forint) pénzjutalmat.

"Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést. Itt most megpróbálom kifejteni, mire is jutottam" - indítja előadását a 75 éves énekes-dalszerző. A június 4-én, Los Angelesben rögzített felvételen Dylan beszélt egyebek között irodalmi inspirációiról is, példaként említve a Moby Dicket, a Nyugaton a helyzet változatlant és az Odüsszeiát, hozzátéve, hogy ezeknek a könyveknek a témái szándékosan vagy öntudatlanul beépültek a dalaiba.

Bob Dylan az előadásában - talán a korábbi kritikákra is válaszul - kifejtette, hogy a dalszerző, a költő, a színdarabíró és a mesélő tevékenységét hasonlónak tartja, igaz, a dalokat énekelni, nem pedig olvasni kell. Ugyanakkor szerinte Shakespeare színdarabjait is arra írták, hogy színpadokon adják elő őket. Dylan reményét fejezte ki, hogy sokan meghallgatják majd a szövegeit akár koncerten, akár felvételen, majd megint Homérosz idézte, aki az Odüsszeia nyitósorában a múzsát hívta segítségül (Sing in me, oh Muse, and through me tell the story - Férfiuról szólj nékem, Múzsa (Devecseri Gábor fordítása))
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.