2017. július 21., péntek

BÁCSKAI JULI PSZICHOSZÍNHÁZA

PSZICHOSZÍNHÁZ
Szerző: Pszichoszínház BLOG
2017.07.21.



...1. A színészeknek az előadás előtt 3-4 nappal átküldöm a kész forgatókönyvet. Soha nem próbálunk, csak előtte végigvesszük a jeleneteket, akkor már kellékekkel, „jelmezekkel”. Scherer Péter azonban elpróbálta a jeleneteket. A rendező ebben az esetben a 2 lánya volt. A 10 éves Fruzsi és a 8 éves Bori elképzelte és megmutatta, hogyan kell két székből szánkót rögtönözni (érdekes módon én magam ugyanerre jutottam). Íme a részlet a forgatókönyvből.

Te is átvertél! Pepe 10 éves, Balga 20. szánkóznak. Pepe félős, Balaga apáskodik, vigyáz rá, mögé ül a szánkón. Pepe ellenőrzi, így hajlandó lecsúszni. A 3. menetnél B. nem megy vele, becsapja, átveri. Pepe reszketve ér le. Balga Így akarta férfivá avatni.

Fruzsi és Bori eljátszották a szánkó futtatását, a lejtő félelmetességét, a hátul biztonságot adó testvért. A cserbenhagyott gyerek magányos sírása végül az előadása leghitelesebb pillanata lett, Pepe minden későbbi felnőttkori cselekedetére magyarázatott adott. Itt árulom el a honlap olvasóinak, hogy ez a jelenet saját élményből kelt színre, én magam voltam a kisgyerek, aki minden lejtőtől félt és nem lett bátrabb a kiállott próbatétel átélésétől.

Amit nem tud a színész

Mert bölcs, de nem okos. Vagy okos, de nem tájékozott. Vagy sokat tud, de nem elég művelt. A színész magánemberként játszik, amikor improvizál, a saját életéből merít,(amelynek nagy része a sok megírt és megélt szerep), használni kell a fantáziáját. A Pszichoszínház legfontosabb része az 1 órás megbeszélés. Mint író, csak rövid forgatókönyvet adok, de a fejemben kész a másfél órás teljes előadás. Ilyenkor mesélek, beszélgetünk arról, ki is az a figura, akit játszani fog pár perc múlva. Van olyan színész, aki egész életében csóró volt, szinte nyomorgott, nehéz elképzelnie egy luxusnyaralással kérkedő alakot. És fordítva: van, aki a szegény vagy a magányos hőst mutatja meg több kínlódással, mert olyan távol áll tőle. A színésznek bárkit el kell játszania, de a hagyományos színházban kapaszkodót ad a szöveg, a jelmez és a kellék. Ott a partner lépéseit és mondatait is előre tudja. Nálunk az agyunk élénkítésére minden perc tervezetlen. Egy pár évad után már sejtem, hogy kit mivel lehet terhelni, vagyis mit várhatok-kaphatok tőle. A jó színészek között is van még jobb színész, és olyan is, aki ettől is profibbá válik. A Pszichoszínház nagy sikerét az is segíti, hogy a színészek érzik a bizalmamat és szeretetemet. Innen is sok csók Nektek!

A hálás szerep


Valahogyan be akarom mutatni a mélyebb érzelmekre képtelen férfit. Addig gondolkodom, amíg egy gyerekkori jelenetet írok. Legyen a fiú 8 éves, leragasztott szemüveg, feltűrt nadrág, egy szakadt póló, vérnyomok, a kezében legyen vízipisztoly. Sírva jön haza, megverték, mert megvédett egy lányt (a későbbi lovagias férfi már ott van). Legyen az anya hideg, engedékeny, közömbös, vennem kell szőke hajat, pasziánszozik, nem törődik a gyerekével. A jól elképzelt, leírt szerepekben a két színész otthon van, szenzációsan játszanak.

Pszichológiai demonstráció

Amikor éppen olyan feszültség teremtődik a színpadon, mint a valódi pszichoterápiában. Amikor a színész átlényegül, érti-érzi a problémát, - ami nem is az övé eredetileg, és rátalál arra a mondatra, amit a kliens mondana ebben a helyzetben. Képes volt erre sok színész, például Hevér Gábor, Szanitter Dávid, Kovács Patrícia. Szabados Misivel játsszunk egy jelenetet, az elhagyott férfi most jön rá, hogy mégis szereti a nőt, akinek eddig nemigen mutatta ki az érzéseit. (Botos Évivel a Birtokol-lak, Békénhagy-lak című előadásban.) „Ő életem nagy szerelme! ” Én pszichológusként: akkor mi a baj? „Még nem vagyok kész ilyen komoly kapcsolatra.” És a demonstráció: ezt látom: itt ez a szív, a pohár, (belegyömöszölöm), így képzeled ugye? Kissé félretesszük ezt az érzést, ezt a nőt, bezárjuk a spájzba és egyszer majd elővesszük. Jó döbbent

Játék vagy komoly?

Csányi Sanyi odasúgja nekem az előadás után: „fantasztikus, hogy a nézők milyen komolyan veszik azt, ami nekünk csak játék!” A hideg, érdekvezérelt hős, akit játszott, gazdag és sikeres, de az érzelmeit nem tud kimutatni. A gyerekkorából merített jelenetben az is világossá vált, hogy miért. Egy olyan rideg, egocentrikus anya mellett nőtt fel, aki érzelmileg csak zsarolni tud: akarattal elájul, és halottnak tetteti magát, hogy megfélemlítse a gyereket. Ezt az epizódot Csányi és Kovács Patrícia találják ki. A nézőknek van tapasztalásuk a valós életükből: ismernek olyan férfit, aki nem tud, vagy nem mer szeretni. Így hát a figura számukra nagyon is élő! Valóban komoly beszélgetés és vita alakult ki. De a színész „csak” játszik. És jól játszik...

Poén

Tóth Jocó udvarol a színpadon Esztergályos Cecíliának. „magának olyan szép a mosolya!” Cili: „kivegyem?”

Ha

Ha jól kiválasztom a témát. Ha jól kiválasztom a színészeket. Ha jól megírom a forgatókönyvet. Ha nincs sok technikai zűr. Ha jól elmagyarázom abban az 1 órában a színészeknek, hogy mi a terv. Ha jól instruálom a figura megformálására. Akkor lesz jó az előadás. Végül egyszerűnek látszik a Pszichoszínház receptje. Mégsem csoda, kitaláltam a magam műfaját, a tettestársakkal tálalom. A közönség meg szereti. Csemege, ami neki való, róla is szól.

És még valami: struktúrán kívüli vagyok, minden szakmámban az voltam, mert így akartam. Csóró színház, de a többi se gazdag. Engem viszont senki nem nevezett ki, nem válthat le, nem adtam el soha a lelkemet, nem lehet megkenni és megvenni. Járom a saját utamat. A legszabadabb ember vagyok. Itt mondok hálás köszönetet a nézőknek a kitartó érdeklődésért, amivel 10. éve kitüntetik a Pszichoszínház előadásait. BJ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.