2017. július 25., kedd

BERLINBEN MÁR SZERVEZKEDNEK ORBÁN VIKTOR ELLEN

ZOOM.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2017.07.25.


Az, hogy a külföldön élő magyarok közül sokan finoman szólva sem lelkesednek a jelenlegi magyar kormányért, eddig sem volt titok. Berlinben most egy csapat fiatal a tettek mezejére lépett: civil mozgalmat indítottak, hogy együtt hívják fel a németek és az Európai Unió figyelmét a magyar jogállamiság helyzetére.

A Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Nagykövetség) már meg is tartotta első rendezvényét, ahol magyarok mellett külföldi aktivisták is beszéltek arról, hogyan lehet emigrációból politikai változást elérni. És bár egyelőre még csak tíz állandó tagjuk van, könnyen lehet, hogy a választásokig okozhatnak még fejfájást Orbán Viktor kormányának.

„Képzeljünk el egy társasházat, ahol az egyik lakásban nem tartják be a házirendet, és zavarják a többi lakót. Ilyenkor bármelyik bérlőnek joga van a közgyűléshez fordulni, hogy megkérje a főbérlőt, szóljon rá a renitensre. Ugyanezt tesszük mi is Magyarországgal, amely ugyan az Európai Unió tagja, de egyre kevésbé tartja be a szabályokat” – mondta a Zoom.hu-nak Vay Blanka szóvivő, a csoport egyik alapítója.

A Greenpeace volt szóvivője, egykori LMP-tag egyike annak a tíz aktivistának, akik létrehozták a szervezetet. A legtöbben már Magyarországról ismerték egymást, mint a Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért tagjai vagy éppen a Lehet Más a Politika alapítói. Három hónapja innen jött az ötlet, hogy megalapítsák a Freie Ungarische Botschaft nevű mozgalmukat, melynek nevével ellentétben semmi köze nincs a berlini magyar követséghez.

„Semmi bajunk a berlini képviselettel, sőt nagyon is jól végzik a munkájukat, de úgy gondoltuk, ezzel a névvel jól ki tudjuk fejezni, hogy mi is az itt élő magyarokat képviseljük” – mondta a szóvivő.

Márpedig a Németországban élő magyarok egyáltalán nincsenek kevesen: hivatalosan 200 ezer honfitársunk él kint, de a tényleges szám ennek akár a duplája is lehet. Nem véletlen, hogy a szervezet első eseményét a meghirdetés után nem sokkal új helyszínre kellett költöztetni, akkora volt az érdeklődés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.