2017. július 11., kedd

G-20-AS CSÚCS, TRUMP ÉS MACRON: ÉRTÉKELÉSEM

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.10.


Véget ért a szélbalos tüntetésekkel és brutális rombolással tarkított G20-as csúcs Hamburgban. Németországban már meg is indult az értelmezési verseny, hogy ki a felelős (értsd: hibás) azért, hogy a városban elszabadult a pokol. Trump amerikai elnök közben izolálódni látszik a nemzetközi színtéren. Ugyanakkor sikerült Vlagyimir Putyinnal kialkudnia egy – sokadik – szíriai tűzszünetet.

A G20-as csúcs zárónyilatkozatában
is látszik az izolálódás. 19 résztvevő a klímaharc mellett tette le a voksát, de rögzítették, hogy az Egyesült Államoknak különvéleménye van. Hasonlóan, benne maradt a szövegben a protekcionizmus elleni küzdelem. Ugyanakkor a “legitim piacvédelmi eszközök” használhatóságáról is szó van, ami szintén utal arra, hogy az Egyesült Államok kevés szövetségessel áll a kérdésben.

Szabadkereskedelmi bejelentések a G20-as csúcs margóján


Ha már protekcionizmus és szabadkereskedelem: menet közben bejelentették a CETA, az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény idei részleges és ideiglenes hatályba lépését, és az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezmény ügyében tett előrelépéseket is.

Trump otthon is össztűz alatt, de ez akár siker is lehet számára

Ráadásul az elmúlt órák amerikai sajtóját olvasva a republikánus politikusok sem elégedettek a G20-as csúcs, és különösen a Trump-Putyin találkozó eredményeivel. (Egy felvetett közös kibervédelmi kezdeményezésből Trumpnak máris vissza kellett egy kicsit lépnie.) Ezért soha nem volt olyan fontos Trumpnak, hogy kézben tartsa a republikánus bázist, amely a pártelittel szemben az elnöki székig repítette. Vagyis könnyen lehet, hogy belpolitikai szempontból még sikeres is lehet ez a G20-as csúcs Trumpnak, ha a szabadkereskedelem-ellenes bázisának ügyesen tálalja, mire jutott. Ennek a bázisnak nem számít az sem, hogy milyen Trump nemzetközi megítélése, ha megkapja, amit Trump ígért. És igen, egyelőre úgy tűnik, megkapja.
Macron megint szimbolikusat lépett

Emmanuel Macron ismét szimbolikusat lépett, amikor 2017. december 12-ére újabb klímacsúcsot hívott össze. Ez egy üzenet az Egyesült Államoknak, hogy a kutya ugat, a karaván halad. Franciaország ismét azt jelzi ezzel, hogy a Trump által hagyott diplomáciai űrbe be fog nyomulni. Izgalmas kérdés, hogy július 14-én mire jut Macron Trumppal. Vajon betagozódik-e Trump “Macron alá”, vagy esetleg megpróbál erőt demonstrálni vele szemben? (Emlékezzünk a legutóbbi kézfogásos játékukra, amikor Macron játszott erődemonstrálósat!) Ebből a szempontból van párhuzam a Putyin-Trump találkozóval, ahol Trump nem keménykedett az orosz elnökkel. De mi lesz a franciával?

Az elemzésem első verzióját a Civil Rádió adásában mondtam el ma reggel:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.