2017. július 16., vasárnap

HOL VANNAK A NÁCIK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.15.


A magyar lakosság 35-49 százaléka neonáci pártra, vagy – saját definíciója ellenére – neonácinak tekinthető pártra készül szavazni jövőre.

A kelet-németországi Themar adott otthont szombaton az év legnagyobb neonáci koncertjének, amelyen 4500 szélsőjobboldali fiatal tombolt az eszméhez komponált zenére. Az alig 3000 lakosú városban ezer rendőr igyekezett fenntartani a rendet, és megakadályozni, hogy a néhány száz ellentüntető összecsapjon Adolf Hitler híveivel.

A város vezetése, a helyi egyházi elöljárók voltak, akik az ellentüntetést meghirdették, a demonstráció élére álltak, továbbá plakátkampánnyal igyekeztek ellensúlyozni a nagy részt taj részeg nácik jelenlétét. Az ellentétes értékeket képviselő csoportok összecsapását a rendőrség sikeresen akadályozta meg, miközben tucatszám állították elő a neonácikat garázdaság, könnyű testi sértés, kábítószer birtoklása és a közrend verbális megzavarása, valamint tiltott jelképek használata miatt.

Themar az egykori NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területén, Türingia tartományban, Erfurt közelében, Németországnak a szélsőjobb és a neonáci mozgalmak által legfertőzöttebb területén található, ahol az átlagot meghaladó a munkanélküliség, de csak nyomokban fordulnak elő idegen (nem náci és nem európai) kultúrát képviselő bevándorlók, háborús menekültek. Ez utóbbi tény nem akadálya annak, hogy az országnak a keleti tartományaiban legyen a legerősebb az idegengyűlölet és a legnagyobb a náci eszme befolyása.

Lehet szörnyülködni, hogy Németországban a 21. század elején még mindig ilyen tömegrendezvényekre kerülhet sor, hogy az egykori náci birodalom helyén máig sem sikerült gyökerestől kiirtani az Európát és a fél világot vérbe borító ordas eszmét. Jegyezzük azonban meg: Themarban nem a helyi és főleg nem a szövetségi, tehát központi kormány, nem a lakosság vádolható neonáci szimpátiával, vagy éppen neonáci hatalmi struktúra kiépítésével. A lakosság, a város vezetői, az egyházak, a központi kormány, a nagy német pártok – jobb és baloldalon egyaránt – kompromisszum nélkül lépnek fel és ítélik el a náci gondolat minden megnyilvánulását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.