2017. július 16., vasárnap

ORBÁN EURÓPAI SZINTEN IS TRENDDIKTÁLÓ

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.07.16.


Csizmadia Ervin szerint a magyar közélet elbutult, a baloldali és a liberális közönség "őrült állapotban van".

Kósa András nagyinterjúja az mno-hu
-n.

„Azt is érdemes nézni, nem az-e az egyik baja a mai ellenzéknek, hogy a magyar választó elvárja a vezetőitől, hogy az európai politikába is beleszóljanak”

A magyar politikatörténet azt mutatja, csak azok a pártok tudnak tartósan sikeresek lenni, amelyek rendszeresen és aktívan meghatározzák viszonyukat az ország történelmi kérdéseihez, ezt a Fidesz felismerte, az ellenzék még mindig nem – mondja a Magyar Nemzetnek adott interjújában Csizmadia Ervin. A Méltányosság politikaelemző központ vezetője szerint a magyar közélet elbutult, az ellenzéki oldalon öt-hat vezető ágál egyszerre, és általában: a baloldali és a liberális közönség „őrült állapotban van”. Az elemzővel az intézet legújabb, A történelem fortélya – A magyar demokrácia az átmenettől napjainkig című kiadványának megjelenése kapcsán beszélgettünk.

– 2010 után visszatért a történelem a magyar politikába a Fidesznek köszönhetően – írta tanulmányában. Ön szerint az, hogy Horthy Miklóst emlegette Orbán Viktor, jelentheti azt is, hogy esetleg a kormánypárt ráfordult az egykori kormányzó rehabilitálására?

– A Fidesz korábban is hivatkozott történelmi személyiségekre, köztük a Horthy-korszak politikusaira, 2010 óta pedig különösen igaz ez. Bethlen Istvánt említhetném, vagy azt, hogy Tisza Istvánról teret is elneveztek. Ennek a mostani említésnek a miniszterelnök részéről nem tulajdonítanék komolyabb jelentőséget, nem hiszem, hogy távlati céljai lennének vele. A Fidesz egyébként folyamatosan új és új módon határozza meg a magyar történelemhez való viszonyát.

– Politikailag megéri egyáltalán, hogy egy párt gyakran hivatkozzon a történelemre? A rendszerváltás óta a MIÉP volt, amelynél ez meghatározó elemmé vált, de végül náluk sem lett sikeres ez a stratégia.

– Lehet, hogy egy másik pártnak nem érné meg, de a Fidesznek igen. Egyébként a magyar politikatörténetben csak azok a pártok bizonyultak sikeresnek, amelyeknek markáns kapcsolatuk volt történelmi kérdésekkel. 1990 után elszoktunk attól, hogy a történelem jelen van a politikában, a Fidesz nagyon jól ráérzett arra, hogy ilyen közegben nincs esélye nagy párttá válnia. A Fideszben tudatos döntés volt, hogy nagy párt lesznek, és ehhez felhasználták a történelmet is, ez is egy elem volt a stratégiájukban. Ezért tévednek azok, akik azt mondják, a Fidesznek valójában nincs is stratégiája. Tellér Gyula 1996-ban még azt írta a Századvég című folyóiratban, hogy a Fidesz a legabsztraktabb párt, mert nulla társadalmi kötődése van. Ehhez képest a Fidesz mára a „legkonkrétabb”, legjobban beágyazott párt lett. Az ellenzéki pártok éppen azért vesztegelnek régóta, mert egyrészt elhatározni sem tudnak semmit, és végképp nem tudnak érvényt szerezni elhatározásaiknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.