2017. július 1., szombat

KÉPTELENEK MEGBIRKÓZNI AZ ELHÚZÓDÓ SZÜKSÉGHELYZETEKKEL A NEMZETKÖZI SEGÉLYSZERVEZETEK

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.06.30.


Miközben világszerte soha nem látott számú ember szorulna rá a segítségre, a nemzetközi segélyszervezetek nem képesek lépést tartani az új kihívásokkal. Sok esetben a konfliktus-zónáktól távol maradva, a rászorulók valós igényeivel köszönő viszonyban sem levő szolgáltatásokat nyújtanak – állítják az NGO-k világának ismerői.

A segélyszervezetek reformjának szükségességéről legutóbb Paul Spiegel, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) volt aligazgatója írt tanulmányt a The Lancet orvosi szaklapba.

Soha nem látott számú, nagyarányú humanitárius szükséghelyzettel találkozunk Szíriától Dél-Szudánig és Jemenig. A menekültek és lakhelyüket elhagyni kényszerült, de az országuk határain belül tartózkodó személyek (szakzsargonban: internally displaced persons, IDPs) számához foghatót generációnk nem látott, jelenleg 65 millióra rúg, miközben 141 millió személynek van sürgős szüksége humanitárius segítségre – így Spiegel, aki szerint a végeláthatatlanul elhúzódó, további akut szükséghelyzetekkel tűzdelt válságok a jövőben egyfajta új normalitássá válnak.

Már nem csak a legszegényebbek menekülnek


Újdonság még, hogy sok menekült már nem menekülttáborokban, hanem városokban vagy vidéken keres új lakhelyet. A menekültek közül sokan nem a legszegényebb, hanem közepesen fejlett országokból származnak.

Ott vannak azok, akik nem menekülnek, hanem épp ellenkezőleg: egy-egy konfliktus foglyai – ez például Szíriára vagy Jemenre jellemző. Annak ellenére, hogy sokszor ők képezik a konfliktusnak kitett személyek többségét, a figyelem azonban sokszor elsikkad fölöttük.

A humanitárius szükséghelyzetek megoldására kért összeg exponenciálisan megnőtt – míg 2012-ben még csak 12 milliárd dollárnyi forrásra tartottak igényt, ez 2015-re 28 milliárdra nőtt. Azonban ennek az összegnek csak 45 százalékát sikerült fedezni, így 2015-ben volt eddig a legnagyobb pénzhiány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.