2017. július 26., szerda

MCCAIN ÉS ORBÁN

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.07.26.


Az agydaganattal diagnosztizált McCain megtartotta – vélhetően – utolsó beszédét az amerikai Szenátusban: igaz és demagóg beszéd volt annak szükségességéről, hogy felül kellene emelkedni a szekértábor-politikán, és a választók érdekeit szolgálni. Igaz és demagóg – egy politikus, ha valami igazat szól, szinte mindig demagóg is egyben. Ez így működik, valójában felesleges is lenne moralizálni rajta.

Persze McCain akkor került a magyarországi érdeklődés homlokterébe, mikor két és fél éve „újfasiszta diktárornak” nevezte Orbánt. Talán elsőként a nyugati politikusok közül.
Most függetlenül attól, hogy mit gondolok McCainről, vagy az amerikai republikánusokról (semmi jót, sőt – és ugyanezt gondolom a demokratákról is), vizsgáljuk már meg újra ezt az „újfasiszta diktátor” szöveget.

Szerintem frappáns. Pár szóban sok mindent leír – többek között azt, hogy bár Magyarországon még nem épült ki teljesen a diktatúra, vagy csak annak egy nagyon slampos, még közel sem totális formája, de az irány efelé mutat. Márpedig az irány (vagy inkább a vektor) maga a cél: a diktatúrába vezető út már maga is diktatúrával van kikövezve, vagy hogy Eduard Bernsteint idézzem, aki egy teljesen másfajta mozgalomról írta: „a mozgalom minden, a végcél semmi”.

Az orbáni újfasizmus, az „illiberális munkaállam” valójában egyszerre archaikus és posztmodern. Eszközkészletében, ideáljaiban prekapitalista, kliensrendszerében, a magántulajdonnal szembeni viszonyában tulajdonképpen az államkapitalizmus (vö. „létezett szocializmus”) és a feudalizmus sajátos keveréke (a király helyén a személyes, kisajátított állammal, ami immár nem egy osztály, hanem egy klikk érdekérvényesítő- és erőszakszervezete, hatalmának intézményi kerete).

Működésében leginkább egy sajátos, paternalista vadkapitalizmus, amely alapvetően fogyóeszköznek, kitermelendő természeti- és humán erőforrásnak tekinti az országot és lakóit; rövidtávon a minél durvább kizsákmányolást célozza minél kisebb befektetéssel, középtávon az így keletkező vagyonok kimenekítését, hosszútávon pedig ködös ideológiai lózungokat és millenáris hadovát terjeszt – mivel tisztában van vele, hogy hosszútávon ez a dolog nem működik, és ez nem is érdekli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.