2017. július 26., szerda

TÖBB EZER EMBER SZEMÉLYES ADATÁT LOPHATTÁK EL A BKK-TÓL

CIVILHETES BLOG
Szerző: Hírszerkesztő
2017.07.25.


A hanyagul kezelt adatbázis azért különösen komoly probléma, mert élő emailcímeket és jelszavakat is tartalmazott – márpedig az emberek nagy része ugyanazt a jelszót használja mindenhol, így a regisztrációnál megadott emailcíménél is. - írja az index.hu.

Több mint háromezer felhasználó személyes adatai szivárogtak ki a T-Systems és a BKK közös rendszeréből – tudta meg a 24.hu.

A hírportál egy hozzá eljuttatott, felhasználói neveket, emailcímeket és igazolványszámokat tartalmazó adatbázissal igazolja, hogy az említett rendszerben súlyos biztonsági hibák voltak, amikor már élesben működött.

A személyi igazolvány száma szintén különösen érzékeny személyes adat, amivel vissza lehet élni.

Az adatbázist a 24.hu átadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hatóságnak (NAIH), ahol – úgy fogalmaznak – „minden kétséget kizáróan” igazolják majd az adatok valódiságát. Péterfalvi Attila, a hivatal vezetője már hétfőn közölte velünk, hogy vizsgálatot kezdeményez az ügyben, amikor még nem volt ismert az adatbázis megléte.

A 24.hu azt írja, a hivatal ezt az adatbázist is felhasználja majd a vizsgálatok során.
Mindez azt jelenti, hogy Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nem mondott igazat a rendszerükben tárolt adatok biztonságáról.

A helyzet pikantériája, hogy a BKK még büszkélkedett is azzal, hány millió forintot költöttek el a regisztrált felhasználók ezen a portálon. A BKK múlt héten tagadta a biztonsági hiányosságokat, és rögtön a támadók nyakába varrta az egészet. Fel is jelentettek egy fiatalt, aki felhívta a figyelmüket egy hibára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.