2017. december 14., csütörtök

A RÁK NEM VÁLOGAT, AZ EGÉSZSÉGÜGY VISZONT IGEN

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2017.12.14.


Idén eddig több mint 50 ezer olyan betegnél végeztek 14 napon belül CT-vizsgálatot, akiknél felmerült a daganat gyanúja. Tízezer esetben be is igazolódott a gyanú.

Azt mondani sem kell, hogy a betegség kezelését mihamarabb meg kell kezdeni, amihez elengedhetetlenül fontos, hogy mielőbb kiderüljön, hogy mi a probléma. A 14 napon belüli CT-vizsgálat tehát valóban életmentő lehet. Csakhogy nem ez az általános.

Jelenleg a CT-re az országban átlagosan 2-4 hónapot(!) kell várni, koponyavizsgálatnál pedig egy hónapot. De még ennél is fontosabb a gyógyulás szempontjából az, hogy hol él az ember.

Talán nem meglepő, hogy az ellátás Közép-Magyarországon a legjobb, ahol összesen 30 CT- és 19 MR-készülék üzemel, ennyi jut hárommillió lakosra (bár az ország más pontjairól is rengetegen keresik fel az itteni intézményeket, amelyek így folyamatos túlterhelés alatt működnek). A legrosszabb helyzetben Hajdú-Bihar megye van, ahol a pácienseknek átlagosan 79 napot kell várniuk egy vizsgálatra.

És itt akkor meg is jelenik az egyenlőtlenség: ma nagyon nem mindegy, hogy valaki az ország mely pontján lesz beteg. Azért, mert nem biztos, hogy időben megkapja a gyógyulásához szükséges segítséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.