2017. december 9., szombat

EURÓPA LEGBEFOLYÁSOSABBJAI KÖZÖTT AZ EP-KÉPVISELŐK KÖLTSÉGVETÉSÉT KUTATÓ SZLOVÉN ÚJSÁGÍRÓNŐ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2017.12.08.


Az Európát formáló 28 legbefolyásosabb személyiség közé választotta a Politico Europe azt a szlovén újságírónőt, aki rámutatott arra, hogy az Európai Parlament képviselői nem hajlandóak elárulni, mire költenek évi 450 millió eurót az adófizetők pénzéből. A lista hatodik helyét elfoglaló Anuška Delić először 2014-ben kérdezte meg az EP-től, mire költik a képviselők azt a havi 4342 eurót, amelyet arra kapnak, hogy hazájukban tartsanak fenn irodát, ezzel erősítve az EP és a választópolgárok kapcsolatát.

Kérését akkor elutasították, mondván, az adatok kiadása sértené a képviselők magánszférájtát. Erre reagálva Delić megszervezte, hogy a 28 EU-tagállam újságírói adatigénylésekkel bombázzák mind a 751 képviselőt, arra kérve őket, hogy mondják meg, mire költik a több mint négyezer eurós költségtérítést.

A MEPs Project néven ismertté vált munka magyar partnere az Átlátszó volt.


A pénzt irodára kellene költeni, ám mivel az EP nem auditálja ezen költségtérítési kifizetések felhasználását, nem létezik dokumentáció a források felhasználásáról. Magyarul ezt a pénzt úgy lehet elkölteni, hogy számlával nem kell igazolni, mire ment el a pénz.

Az összeurópai oknyomozás során kiderült az is, hogy az EP nem ellenőrzi sem a képviselők hazai irodáinak létezését, sem pedig a támogatás bizonyos feltételeinek teljesülését, vagyis bemondásra kapják a költségtérítést az EP-képviselők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.