2017. december 6., szerda

MIT LEHESSEN TUDNI

MAGYAR NARANCS 
- CIVILEKRŐL ÍRÓK BLOGJA
Szerző: KORNIS MIHÁLY
2017.12.06.


A civil szót először alighanem egy katona szájából hallottam, és azokra alkalmazta, ha jól értettem, akik épp nem katonák. De még náluk is civilebbek azok, így tartja a katona, akik biztos, hogy soha az életben nem is lesznek kényszerrel hadra fogható emberek, és ő, a katona, a maga részéről nem is tudja és nem is akarja megmondani, hogy nyereségnek vagy sürgősen bepótolandó veszteségnek tekintse-e a civil muki szabadon grasszálását… Kiképző őrmester szemszögéből – s ki nem az, akinek csupán a katonák felett van feltétlen hatalma – a civilek hasznavehetetlen „disznók”.

Ennek a világnak a „civil” szó iránti gyűlöletéről javaslom megtekinteni Stanley Kubrick Full Metal Jacket című, a nyolcvanas években készült filmjét. DVD-n elérhető ma is, még itt is, Magyarországon, bár a nagyon civil világnézetű Kubrick amíg élt, nem engedélyezte magyarországi forgalmazását egyetlen filmjének sem.

Azóta a halál besorozta őt a maga kaszás világába, és Kubricknak a maga dolgába nincs beleszólása. Nincs civil szava. Úgy, hogy megnézheted az Acéllövedék címen forgalmazott Full Metal Jacket – nem biztos, hogy utána fel tudsz állni a székből, de azt tudni fogod, hogy ki és miért öli meg a civileket, és persze a nem civileket is, akár katona, akár nem, ahogy az már lenni szokott –, akivé „civilből” a katonaság vagy bármiféle erőszakszervezet teheti azt, aki már nem mondhatja el magáról, hogy civil.

Viszont kitüntethetik parancsteljesítésért. Ha még él...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.