2017. december 6., szerda

SERES: FÉLJÜNK-E A PUTYIN TÉVÉJÉTŐL A NAGYSZOBÁNKBAN?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2017.12.06.


Az oroszok semmi olyat nem csinálnak itthon, amit a magyar média, ill. a magyar illetékesek ne csinálnának sokkal profibban. Vélemény.

Történt egy szép napon, hogy az ország hivatalos hírügynöksége úgy döntött, együttműködési szerződést köt a Kreml propaganda-hírgyárával. 24 órába sem tellett, akkora lett az össznépi fezúdulás, hogy az ország hivatalos hírügynöksége felmondta az ominózus szerződést, amely egyfajta hírcsere lett volna, angol nyelvű tartalmak átadás-átvétele, valamint közös projektek a kétoldalú kapcsolatok felvirágoztatására. De nem, sztornó – mondta ki a verdiktet a nyilvánosság éppúgy, mint a politikai elit. Történt mindez idén tavasszal Szlovákiában, ahol úgy hiúsult meg a TASR és a Szputnyik egymásra találása, hogy a szlovákok hangsúlyozták: a Szputnyik a jövőben hírforrás sem lehet.

Magyarországon semmi ilyesmi nem történik, csak abból van közepesnél kisebb erejű rengés, hogy a UPC digitális csomagjába bekerült Vlagyimir Vlagyimirovics kedvenc csatornája, az RT is, leánykori nevén Russia Today, amely tudatosan vállalja elnök úr szolgálatát. Nagy ügy. Ott van mellette a BBC és a CNN és a mindig kiegyensúlyozott Cartoon Network is, ha valaki angol nyelven akarna tájékozódni, az összcsomagot tekintve pedig maradjunk abban, hogy nem feltétlenül az RT viszi el a fake news-pálmát. Magyarországon természetesen olyan sem történhetne meg, hogy MTVA elhatárolja magát a Szputnyiktól mint hírforrástól, ahogy az állami médiahatóság sem büntetné meg soha az RT-t elfogultság miatt, mint tette a brit Ofcom.

Nem teljesen világos mondjuk, ki lenne itt a célcsoport, már a nyelvtanulókon és a média szakos hallgatókon kívül (hírprezentáció és manipuláció szempontjából nagyon profi csatornáról van szó): a régóta itt élő, de nyugatosodott, a nyelvüket már hallani sem bíró orosz állampolgárok? Rogán tágabb ismeretségi köre, a letelepedési kötvénnyel idejött khm, üzletemberek, az Orbán-család bizniszpartnerei, szaúdi terrorfinanszírozók, kétséges hátterű jordán diplomaták? Vagy a feltartóztathatatlan migránsáradatból ittmaradt kb. százötven szír (ha Magyarországra jössz, nem nézheted a tévécsatornáinkat)? Rizikós egy ilyen csatorna itthon? Ne tessünk már viccelni.

Nem kell ahhoz Pintér Sándor tömörségében is teljesen megnyugtató nyilatkozata, hogy megállapítsuk: az angol nyelvű RT-nek nulla a nemzetbiztonsági kockázata egy olyan országban, ahol eleve senki nem beszél vagy ért rendesen angolul; ahol a jónép szakmai tudása és a világról alkotott képe utoljára a Kádár-kor végén volt up to date; ahol sem Oroszország, sem elnöke, sem a keletre húzás nem népszerű; és ahol egyébként a miniszterelnökhöz képest Putyin elnök egy agresszív nyugatos euroatlantista. Plusz azt kell mondanunk, hogy a belügyminiszter teljes joggal hivatkozik a sajtószabadságra: nem kell félni a Kremltől a UPC csomagjában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.