2017. december 14., csütörtök

NYERŐ AUTOMATÁK - FIDESZ-KÖZELI CÉGEK KASZÁLNAK MILLIÁRDOKAT A MAGYAR POSTA HELYETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.12.14.


Egyetlen határidőt sem tudott betartani a Magyar Posta, azaz több tízezer étel- és italautomatából még ezerbe sem szereltette be azt az eszközt, amely továbbítja a forgalmi adatokat az adóhatósághoz. Emiatt a gépeket szabálytalanul működtetőket súlyos bírság fenyegeti, sőt, januártól le kell szerelniük az online kapcsolat nélküli automatákat. A kormányzat megpróbálja elsikálni az ügyet, az adózás rendjéről szóló 2018-as törvényből már kivették az inkriminált paragrafust, amely elvileg felülírta volna az összes határidőt. Csakhogy a nemzetgazdasági miniszternek életben maradt egy rendelete, amely megerősíti a törvényt. A 168 Óra információi szerint mégsem jön a büntetéscunami, ugyanis már készül az új rendelet, amely jövő nyárra tolná ki a bevezetés határidejét. De a történet legizgalmasabb része, hogy az üggyel összefüggésben több milliárd forint állami pénz folyik át a postán keresztül Fidesz-közeli cégekhez.

Azon talán nem is érdemes elgondolkodni, vajon miként kerül a Magyar Posta a „kezelő nélküli élelmiszer- és italautomaták” üzemeltetői, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közé egy olyan közvetítő és felügyelő szolgáltatóként, amely menedzseli az automaták forgalmával kapcsolatos adatok eljuttatását az adóhatósághoz – úgysem találnánk rá észszerű magyarázatot.

A posta, azon kívül, hogy helyzetbe hoz kormányközeli vállalkozásokat, megveszi tőlük az adattovábbító eszközöket, a szoftvereket, a hardvereket, azok minősítését, az adatátviteli szolgáltatást, a szervizelést, a karbantartást, vagyis milliárdos nagyságrendben folyatja át magán az állami pénzt, tulajdonképpen semmit sem nyer az ügyön.

Sőt, jelenleg is fent van az Országgyűlés honlapján Tóth Bertalan írásbeli kérdése, amely Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez szól, s amelyben az MSZP frakcióvezetője azt tudakolja: „Megemeli-e az online étel- vagy italautomata NAV-bekötésével összefüggésben meghatározott felügyeleti szolgáltatás hatósági árát annak érdekében, hogy a Magyar Posta Zrt. számára ne okozzon veszteséget?” A kérdés talán bonyolultnak tűnik, de valójában nem az, arra utal, hogy ha valaki nyer az üzleten, az nem az állam többségi tulajdonában lévő vállalat lesz.

De nem is az automaták üzemeltetői, mert úgy tűnik, hogy az automatánkénti havi 5000 forintos szolgáltatási díj kifizetése sokak számára vállalhatatlan.

Akadnak cégek, amelyek már elkezdték leszerelni az automatákat azokon a helyeken, ahol a jövőben csak veszteséggel tudnák őket üzemeltetni, mások pedig áremelésre készülnek, hogy kitermeljék az online pénztárgépek tarifájánál magasabb új költséget.

Jelenleg csaknem negyvenezer automata működik az országban, ebből 27 ezer esetében jelezték az üzemeltetők, hogy rá akarják kötni azokat a NAV rendszerére, iparági szereplők szerint azonban mire lezárul a folyamat, ebből a kontingensből is rengeteget le fognak szerelni az üzemeltetők.

A folyamatot az automatákat üzemeltető cégek indították el 2015-ben, amikor is a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetségen (MIÁSZ) keresztül azt kérték a kormányzattól, segítsen kifehéríteni az ágazatot, vagyis kiszűrni az általános forgalmi adót és a járulékokat nem fizető hiénákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.