2017. január 8., vasárnap

IGAZ MESE ARRÓL HOGY MIÉRT EGYRE SZARABB HELY MAGYARORSZÁG

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.01.08.


Évek óta basz az ideg, hogy nem hallgattam az okosabbakra és kihagytam a legjobb befektetést, ami Magyarországon lehetséges volt. Van ugyanis egy csávó, aki már vagy 20 éve elképesztően ügyesen kezeli a befektetői pénzét, aki bízott benne, minden évben nagyon jól járt. Tankönyvek szerint ilyen nincs, de a tényadatok alapján mégis. De aztán egyszer mondott egy fájóan igazat egy szakmai kérdésben, amivel kihúzta a gyufát a Matolcsy-bérenceknél, jól ki is írta magát a nemzeti együttműködésből. Nem túl jelentősnek tűnő, mégis borzasztó és jellemző történet.

Van tehát egy iszonyatosan tehetséges arc, akinek sokan köszönhetnek elképesztő magas hozamokat, mások meg - például én is - rendkívül hasznos gondolatokat, amiket a blogján megír. Most direkt visszaolvastam és mindig korrekt volt, ha valami nem tetszett neki, mindig szakmai alapon kritizált, a politikához soha nem volt köze. Mostanra viszont annyira tele lett a töke, hogy a rendkívül sikeres cégét kiviszi a tőzsdéről.

Miért érdekes mindez? Mert annyira tipikus, ahogy a mi pénzünkön élősködő tehetségtelen senkik viselkednek a kis zsenivel. Zsiday Viktor egy befektetési guru. Nem önjelölt, nem blöffből él, meg lehet nézni, hogy a befektetési alapja (Citadella), meg a cége (Plotinus) mit ért el. Persze büdös spekuláns, mint Soros, de aki ezt mondja, próbálja utána csinálni. A kulcsárok és marcsikák országban nem sokan képesek arra, hogy hosszú ideig nem csak sikeresen, de becsületesen kezeljék sok-sok ismeretlen befektető pénzét.

Amikor a magyar tőzsde állami kézbe került, szinte mindenki optimista volt - mondjuk rajtam kívül (itt háborogtam), de ezt ki nem szarja le. Zsiday leírta, mit vár, majd egy évvel később írt csalódottan arról, hogy lófasz se történt, az állam se segített semmit. Az elmúlt hónapokban beszéltem pár olyan arccal, aki képben van a tőzsdei dolgokról, mind ugyanezt mondta. Mindenki azt várta, hogy ha már az MNB megvette azt a kibekúrt tőzsdét, legalább lesznek olyan szabályozási változások is, amik segítenek rajta, meg a tőzsdén levő tisztességes cégeken. Zsiday, az egyik legsikeresebb tőzsdei cég vezetője volt az egyetlen, aki nyilvánosan vállalta a véleményét erről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.