2017. március 8., szerda

MEDDIG TOLÓDHAT KI AZ EMBERI ÉLET?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.07.


Folytatódhat-e az emberi élettartam meghosszabbodása úgy a 21. században, ahogyan azt egyenes vonalban tette a 20.-ban? Erről vitatkoznak a világ tudósai és a The Lancet tekintélyes brit orvosi szaklapban közzétett tanulmány sem adott egyértelmű választ.

A tanulmány, amelyet a londoni Imperial College hat kutatója írt, azt állítja, hogy az élettartam ebben az évszázadban is rendszeresen tovább fog nőni az általuk vizsgált 35 fejlett országban. Eszerint a 2030-ban születendő dél-koreai nők átlag életkora 90,8 évvel a legmagasabb lesz a világon. Utánuk a francia nők következnek 88, 6 évvel, a japán nők 88,4-gyel, majd a spanyol nők 88,1-gyel. A nemek közötti különbség, amely ma 3-5 év a nők javára, kissé csökkenni fog. A dél-koreai férfiak élettartama eszerint 84 év körül lesz, akárcsak a svájciaké és az ausztráloké. A kelet-ázsiai ország fejlődése e téren egyenesen szédületes: 1960-ban még csak 53 év volt az átlagos várható élettartam.

A kutatók a demográfusok által 30 éve használt matematikai modellt szintetizálták és alkalmazták a következő 13 évre, hogy felmérjék a tendenciákat. Módszerüket teljesen megbízhatónak tartják. Azért akadnak szkeptikusok is, például Jay Olshansky amerikai professzor, aki szerint hiba az elmúlt évtizedek előrejelzési modelljeit használni a jövőre. „Ez olyan, mintha valaki úgy vezetne egy autót, hogy csakis a visszapillantó tükrökbe néz. Az ilyen vezető előbb-utóbb a szakadékba zuhan” – idézte őt a Le Monde...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.