2017. március 22., szerda

MI VÁRHATÓ FRANCIAORSZÁGBAN?

ALAPBLOG
Szerző: JEANNE DARC
2017.03.22. 


MACRON PROGRAMJA

Nagyon úgy tűnik, hogy Emmanuel Macron, a függetlenként induló volt szocialista gazdaságminiszter lesz Franciaország következő elnöke. Legnagyobb vetélytársa, a republikánus François Fillon korrupciós botrányával gyakorlatilag kiesett a versenyből, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelölt Le Pennek pedig a már csak két jelölttel tartott második fordulóban nem lesz esélye, amikor a mérsékelt szavazók várhatóan beáramlanak Macron mögé. Ezért megnéztük, mik lehetnek elnökségének következményei az EU második legnagyobb gazdaságára nézve.

Emmanuel Macron március 2-án jelentette be programját. Amennyiben megválasztják, több területen fog reformokat indítani a gazdasági és a társadalompolitikai szférában. Tervezi továbbá a munkanélküli segélyezési rendszer átalakítását és kiterjesztését, oktatási reformot, a nyugdíjrendszer fokozatos harmonizálását és nem utolsósorban a kötelező lakhatási adó eltörlését ígéri programjában. A részletes sajtótájékoztató nem titkolt célja az is volt, hogy eloszlassa a kételyeket és ellentmondjon a kritikáknak, hogy a volt gazdasági miniszternek nincsen megfelelően kidolgozott választási programja. Reagálva a François Fillon ellen indított eljárási ügyre, a sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy meg fogják tiltani a parlamenti képviselőknek, hogy családtagjaikat alkalmazzák.

60 milliárd euróval csökkentené az állami kiadásokat, közoktatásban 5 ezer új munkahelyet ígér, de a közszférában dolgozók számát 120 ezerrel csökkentené úgy, hogy nem pótolják a nyugdíjba vonulók helyét, és az önkormányzatoknál is leépítésekre kell számítani. Célja a hátrányos helyzetű, bevándorlónegyedek felzárkóztatása felvállalva a „pozitív diszkriminációt”. Továbbá a közel tízszázalékos munkanélküliség csökkentése központi helyet foglal el kampányában. Ennek fontos elemei a külvárosban munkát vállaló tanárok támogatása, és a munkáltatók többletjuttatásban részesítése minden hátrányos helyzetű alkalmazott után. 50 milliárd eurós tervezett állami beruházással úgynevezett „új növekedési modellt” indítana. Az összegből a munkanélküliek és a fiatalok oktatási programjára, a nukleáris energia fokozatos csökkentésére és ezzel együtt a megújuló energiaforrások nagyobb arányára, valamint a közszféra digitalizására: a mezőgazdaság, a közlekedés és az egészségügy fejlesztésére költene. Öt év alatt 20 milliárd euróval csökkentené a kötelező járulékok összegét és ígérte, hogy kormányzása alatt az államháztartási hiány nem fogja meghaladni a GDP-arányos három százalékot. Valamint, nem utolsósorban az országba kívánja csábítani a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának vállalatait. Hangsúlyozta, hogy úgy véli, Franciaország túl kicsi a globalizált világban ahhoz, hogy egyedül versenybe szálljon, ezért mélyebb integrációt szeretne ez eurót használó országok között, ami az eurózóna-költségvetés létrehozását jelentené. Továbbá többször is nyilatkozta, hogy szeretne szoros biztonsági együttműködést kialakítani az Egyesült Államok elnökével, az ideológiai különbség ellenére is. Mindezek mellett azt is kifejtette, hogy Trump szkepticizmusát a Párizsi megegyezéssel kapcsolatban hibának véli, továbbá nem ért egyet a protekcionista amerikai gazdaságpolitikával sem.

Macron valamelyest szociálliberálisnak mondható programjában szintén ügyel a munkajövedelem nélkül maradottak állami védelmére. A program bemutatása óta Macron olyannyira megközelítette Le Pent, hogy már az első forduló győztese sem biztos, hogy a Nemzeti Front jelöltje lesz. Természetesen Le Pen második fordulóba való jutását ez nem befolyásolja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.