2017. április 7., péntek

A KERÍTÉSÉPÍTŐ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.07.


Most éppen a társadalmi osztályok köré épít kerítést, legalább olyan éles pengékkel, mint a határon.
A kormány - Palkovics László szerint - 2019-től, felmenő rendszerben kötelezővé tenné a középiskolai felvételit.
Megszabnák, hogy az adott évben hány diák vehető fel gimnáziumba, szakgimnáziumba és szakközépiskolába, mint a felsőoktatásban.
Van azért egy hangyányi differencia: a pénz.
Ha van pénzed, egy érettségi birtokában beléphetsz a felsőoktatásba, legrosszabb esetben elmehetsz külföldre tanulni, de ha nincs érettségid, legfeljebb Kukutyinba mehetsz, zabot hegyezni.
Itt pedig éppen az érettségi megszerzésének lehetőségét akarja szeretett kormányunk elvenni a gyerekek egy jelentős részétől, ezzel elvágva a felsőoktatásba vezető utat, és örökre kijelölve helyét az orbáni falanszterben.
Tudom, a CEU megtartása fontos eleme a tanszabadságnak, a demokráciának, de legalább ilyen fontos - ha nem fontosabb - a társadalmi mobilitás fenntartása.
A társadalom, ha értelmisége beltenyészetté válik, ugyanúgy elsatnyul és megbetegszik, mint a túltenyésztett kutya - alkalmatlanná válik feladatára, jóllehet utódai külsőleg még sokáig úgy néznek ki, mintha kutyák lennének.
Az is meglehet, hogy hangosabban ugatnak majd, mint azok a kutyák, melyek még képesek ellátni feladatukat.
Annak, hogy valakiből értelmiségi váljék egyik fontos, habár nem egyetlen és végképp nem nélkülözhetetlen előfeltétele a felsőfokú végzettség megszerzése, most éppen ezt veszik el gyerekeink egy részétől.

Már így is minden óvoda felvételit tart, az általános iskolákban is divat ez, csakúgy, mint a különféle pénzbeszedő alapítványok működtetése, merthogy ahol pénzt szednek az oktatásért, az ugye egy jobb iskola, ami abból is kitűnik, hogy pénzt szednek az oktatásért - nemde?
A felvételi bevezetése egyszerű szelekciós eljárás, a jelentkezőket megrostálják és a kátrányos helyzetű gyerekeknek esélyes sem lesz a középiskolai felvételre, míg az önkormányzati képviselők gyermekei akkor is ott kötnek ki, ha a szájukban világít a Negró.
Ez az út egyenesen vezet oda, hogy a faluszéli kis házból (ahol két szoba volt, csak az egyiket konyhának hívták és hetente egyszer fürödtek akkor is lavórban) induló okos kisgyerekből az állatorvos segédje legyen, vagy legfeljebb traktoros, ha talál valakit, aki kifizeti a képzése költségeit.
Félreértés ne essék, ez nem cigány-probléma, hanem társadalmi probléma, mely az eddigieknél is jobban fogja tönkretenni az országot, a szétvert társadalmat még egy kritérium mentén megosztja, pedig már így is vannak olyanok, akik a felsőoktatásba - de már sokan a középiskolába sem tudnak bekerülni, anyagi okokból.
Más országok szűkös anyagi javaikat az oktatásba fektetik.
Mi nem, hogy adnánk, de még a mai szűkös lehetőségeket is elvesszük a legkiszolgáltatottabb rétegektől.
Fiatal koromban azt mondta az apám, hogy az a dolgotok, hogy vigyétek többre, mint ahol mi állunk, mert így fejlődik a család, így lesz könnyebb élete mindannyiunknak, és igaza volt.
De az igazának érvényre juttatásához volt egy olyan társadalmi környezet is, mely lehetővé tette, hogy a gyerek megfogadhassa apja tanácsát.
Ha a társadalmi környezet inkább gátja, mint segítője az ilyen törekvéseknek, akkor a legszebb szándék is kútba esik.
Márpedig itt a hattyúból is libát nevelnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.