2017. április 26., szerda

A MAGYAR VIRTUS BRÜSSZELBEN GAZSULÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.04.26.



...Az, hogy a magyar virtus, hogyan törli bele a lábát nyolcadik éve az európai klubtagságba, az akkor sem szorulna magyarázatra, ha nem úgy hivatkoztak volna levelükben a Klubrádióra, mint az élénk és versenyképes magyarországi média egyik szeletére. (Valahol felsír a minden előzetes figyelmeztetés nélkül kinyírt Népszabadság utolsó lapszáma.)

Igen, itt tartunk. Az Állítsuk meg Brüsszelt feliratú plakátokkal (korábban Több tiszteletet a magyaroknak!, Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!) kitapétázott ország narancssárga európai különítménye szerint ez a nyílt és őszinte, de legfőképpen tartalmas párbeszéd iskolapéldája. Az Unió ellen uszító, tendenciózus, hazugságokkal és csúsztatásokkal tarkított, csak rosszul megválaszolható nemzeti konzultációs kérdések pedig annak ékes bizonyítékai, hogy a kormány mind a saját választóira, mind az európai polgárokra és testületekre egyenlő félként, nem pedig síkhülye félkegyelműekként tekint. Aha.

Meg sem tudnám cáfolni, hogy merész és szokatlan, európai nyelven totálisan értelmezhetetlen megoldásokban nem bővelkedett az elmúlt hét év. De, csak és kizárólag ilyenekben bővelkedett. Sajnos már a múlt homályába vész a felsorolhatatlan gazemberségek listájának eleje. Címszavakban: magánnyugdíj, trafik, földek, kaszinók, kastélyok, Mészáros, Népszabadság, letelepedési kötvények, kereskedőházak, stadionország, a minden égtáj felé nyitás politikája, Brüsszel és Európa kitartó köpködése. Valóban nem szokványos európai kultúrkörökben.

Bizonyítás nélkül elfogadható továbbá, hogy a Fidesz minden megnyilvánulása arról szólt, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel: fél Európa kioktatása, szőnyegre hívása Szijjártó Péter alvilági külügyminiszter által. Hát még a lakossággal folytatott konzultáció: Paks, vasárnapi zárva tartás, olimpia, közoktatás megnyomorítása, CEU. Hacsak így nem.

Számomra is felfoghatatlan, de tény, hogy az Európai Unióról indított nyílt és őszinte nemzeti konzultációk ellenére a magyarok valóban még mindig EU-pártiak, bár a Fidesz mindent elkövetett azért, hogy ez ne így legyen. A Le Pen-Putyin-Trump tengely mentén számtalanszor hitet tevő Fideszről gondolkodás nélkül elhihető, hogy Macron, francia elnökjelölt gaz, liberális, Európa-párti szemléletmódja mögé akarna felsorakozni az illiberalizmus államvallássá nyilvánítása után rögtön. Hát persze.

Hát persze, hogy Brüsszel megállítását nem úgy kell érteni, hogy tényleg azt jelenti, hogy meg kellene állítani Brüsszelt. Persze, hogy a CEU bezúzása nem azt jelenti, hogy a Soros-fóbiától, a kicsinyes bosszútól és a hatalomba kapaszkodástól nem látunk kettőig, csak hát a törvényesség. Persze hogy semmit nem úgy gondoltak abból, ami aztán lett belőle, dehát Brüsszel is beláthatja, hogy valamivel fanatizálni kell a híveket, különben még rájönnének, hogy a kisvasutakba, térkövekbe, és Mészárosba öldökölt uniós támogatások őket illették volna meg. Ezt még Brüsszelben is megérthetik, nem?

Hát fene tudja, mit kell ilyenkor gondolnia, éreznie egy őszintén fideszes szavazónak, aki elé naponta odahányják a gyöngyöt, akinek naponta tolják a muníciót az Európa-gyűlölethez, közben csak hülyének nézik szegényt a fenti levél algoritmusa szerint. Igaz, akkor sem érezném túl jól magam viszont, ha ezeket a sikamlós, szolgalelkű sorokat néppárti képviselőként olvasnám, miközben a magyar kormány elmúlt hét évét volt alkalmam karba tett kézzel végignézni.

Elgondolkodnék azon – bár én innen, Brüsszelből tulajdonképpen magasról leszarom, hogy miként nyúzza meg a magyar polgárokat demokratikusan megválasztott kormánya -, hogy egy ilyen ország, ahol a korrupció a kormány politikájának deklaráltan legfőbb alkotóeleme, ahol Putyin szája íze szerint csökken a demokrácia, tűnnek el a kritikus sajtótermékek, ahol az igazságszolgáltatás a kormány kezében van, a civileket üldözik, mit tud megjavítani ugyanbiza a kétségtelenül javításra szoruló uniós intézményrendszeren?

Mélyen elgondolkodnék, bár már nagyjából tökmindegy, hogy ezt a színjátékot még meddig? Mert a magyarok legalább már kezdenek ébredezni (igen, ők Európát skandálják hetek óta az utcákon), ami rájuk tartozik, azt nekik kell lerendezniük, és minden bizonnyal le is fogják rendezni. De ha az Európai Néppárt képviselői szerint az Európai Néppárt e történelmileg cinikus, hazug és vérlázító levél aláíróinak szavazata által zsarolható, akkor tényleg maradjon minden így. Csak akkor meg kell kímélni mindenkit a fölösleges köröktől, a mímelt aggodalomtól és az álhisztériától. Akkor Orbán joggal jöhet haza és jelentheti be, hogy újabb győzelmet aratott az idióta brüsszeliták felett. Akkor meg is érdemlik. Egytől egyig...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.