2017. május 21., vasárnap

AUTONÓM MŰVÉSZETI OKTATÁS ÉS AZ MMA - FÓRUMOT TARTOTTAK A MŰVÉSZETI EGYETEMEK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Szántó Gerzson
2017.05.20.


Fórumot tartottak a magyar művészeti egyetemek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A téma a kultúrfinanszírozás és az Magyar Művészeti Akadémia volt, de gyorsan előjöttek az egyetemi autonómiával foglalkozó kérdések is. Riport az eseményről.

A lex CEU óta harmadik alkalommal szerveztek gyűlést szerdán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) oktatói és hallgatói, Művészeti Egyetemek Fóruma néven. Míg az első alkalom kifejezetten a CEU-val kapcsolatos demonstrációkra és a művészek szerepére koncentrált, a szerdai alkalom fő témája a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) gyarmatosító hatása volt, a kultúrára szánt pénzek kezelésében.

Asztaltársaságból intézményóriás


Az esemény szervezői a MOME és a MKE Hallgatói Önkormányzatai voltak. Elmondásuk szerint más művészeti egyetem önkormányzatait is hívták, de nem reagáltak érdemileg a felkérésre. A két intézmény oktatói a beszélgetés elején röviden vázolták az MMA történetét és azt, hogyan vált egy szűk asztaltársaság a kulturális büdzsé jelentős részének birtokosává. Horányi Attila, a MOME docense szerint a jelenlegi kormányzat számára kapóra jött, hogy volt egy csapat, akiknek kiszervezhették a kultúrpolitikát. Emellé jött az a körítés, hogy így lesz autonóm a művészet, hiszen így már nem politikusok a döntéshozók. Ez a táguló baráti társaság tehát a második Fidesz-kormányzástól kezdve odáig vitte, hogy az Alaptörvényben is rögzítették őket (a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban lévő Széchenyi Művészeti Akadémia helyett). Mélyi József, az MKE oktatója, azt hangsúlyozta, hogy nincsenek irányok és arányok a jelenlegi kultúrpolitikában. Nem az MMA a legnagyobb probléma, hanem a kiszámíthatóság és az intézmények számonkérhetőségének teljes hiánya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.