2017. június 10., szombat

MÉSZÁROS LŐRINC KULCSOT KAPOTT A TREZORHOZ, DE TITOK, KIÉ A PÉNZ

HVG.HU - GAZDASÁG
Szerző: Gyenis Ágnes
2017.06.10.



Nem tulajdonos, mégis fajsúlyos részvényesi jogokat gyakorolhat Mészáros Lőrinc alapkezelője az MKB Bankban. A háttérben bárki, akár a miniszterelnök családja is állhat – úgysem derül ki.

Mit nekünk a Bahamák vagy a Seychelle-szigetek? Magyarország olyan hely, ahol nem kell egzotikus államban bejegyzett offshore céget közbeiktatni ahhoz, hogy valaki titokban lehessen banktulajdonos. Méghozzá egy olyan nagybankban, történetesen az MKB-ban, amelyet közpénzből pofoztak ki. Megteszi egy kockázatitőke-alap is, amelyről senki sem tudja, hogy valójában kik fektettek bele. S bár a pénzmosási szabályok egy mégoly diszkrét alapra is érvényesek, nem zárható ki, hogy akár bűnözők pénze is odafolyjon, ha elég ügyesek ahhoz, hogy legalizált bankszámláról utalják át.

„Nem titkolózunk, betartjuk a törvényt. Az értékpapírtitok felfedése olyan súlyos bűncselekmény, hogy hároméves börtönbüntetés járhat érte” – közölte a Mészáros Lőrinc érdekszférájához tartozó, tőzsdén jegyzett Konzum a HVG-vel. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy a cégcsoport egyik tagja, a Konzum Befektetési Alapkezelő vette át az MKB 45 százalékos részvénypakettjét tulajdonló Metis Magántőkealap menedzselését. Ám azt, hogy kik a befektetői, ugyanúgy nem hozza nyilvánosságra, ahogy elődje, a Jaksa János korábbi bankár nevével fémjelzett Minerva Tőkealap-kezelő sem. A Metist azért indították el 2016 elején, hogy unióbeli innovatív cégekbe fektessen. A jelek szerint az MKB-t is ilyennek ítélik, mivel a Metis lett annak a konzorciumnak az egyik tagja, amely tavaly megvehette az állami szanálás után privatizációra előkészített bankot..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.