2018. január 23., kedd

CSAK AZÉRT IS PAKS

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.01.23.


Ha Orbán-kormány, akkor építkezés, ha építkezés, akkor meg legyen minél nagyobb, minél drágább – a projektek projektje pedig nem más, mint Paks II.,melynek társadalmi elutasítottsága egyre nő és mára eljutottunk odáig, hogy a megkérdezettek 61%-ának nem tetszik az, hogy orosz állami vállalat orosz hitelből bővít a Duna partján (két lehetőséget lehetett választani a megadottak közül). Ha pedig a helyeslők oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor a lakosság kevesebb, mint egyötöde rajong az ötletért, magyaroknak orosz atomot. A számok alapján tehát még a fideszesek sem csápolnak örömükben (azaz Békemenetet sem érdemes e célból gründolni) és valószínűleg kormányszempontból még ennél is rosszabb lenne a helyzet, ha az MTI minden egyes paksi üzemzavarról ugyanolyan részletesen tájékoztatná a lakosságot, mint ahogy a Soros-terv esetében teszi. Sőt, ha egy adófizető párhuzamot keres az oroszok által felújított metrószerelvények meghibásodási gyakorisága és a leendő atomerőmű gépházzaja közöttakkor már keresi is a körzőt meg Európa térképét hogy megsaccolja, vajon hova érdemes családostól kiköltöznie az országból ha kedves az élete.

És éppen ez az, ami a legtöbb averziót gerjeszti a magyarokban, a veszély (39%). Mert míg a metrószerelvény ajtóinak egyszeri zavarától nem várható százezrek halála, addig Csernobil meg Fukushima megtanította a világot arra, hogy nem kell 10 km-es körzetben tartózkodni ahhoz, hogy drasztikusan lecsökkenjen a lakosság (meg a turisták, üzletemberek, migránsok és házi-, vad-, valamint haszonállatok) várható élettartama egy esetleges erőműi baleset miatt. Nem csoda, ha az osztrákok is aggódnak, ha baj van, annak ők is megisszák a levét, így ha a szép szó nem segített, jöhet a per, aztán a végén majd ott állunk egy majdnem kész atomerőművel meg egy Európai Bíróság döntéssel, állj, ne tovább, a projektnek vége. Ráadásul ez egyébként sem jelentené azt, hogy kormányunk elfogadná a számára kedvezőtlen ítéletet, sőt még az is előfordulhatna, hogy a kormányszóvivő kijelenti, aki úgy érzi, nemcsak papíron, de a való életben is meg akarja akadályozni a hős magyar paksi energiatermelést, bombázza le, ha meri. De úgysem meri. És egyébként is a nemzetközi bíróság is csak egy Soros-bérenc.

Aztán ott vannak még azok, akik az államadósság növekedése miatt aggódnak (19%) és azok, akik a korrupciós kockázat (18%) miatt utasítják el Paksot. Mondjuk annak ismeretében, hogy még csak normális magyar nyelvű szerződések sem állnak rendelkezésre és minden iratot hosszú éveken át tartó pereskedéssel lehet csak megszerezni, az lenne csoda, ha mindez nem a korrupció elfedése miatt lenne. Ami eddig napvilágra került, abból kiderült, hát nem a magyar érdekek azok, amelyek vezérelték az aláírókat, sokkal inkább olyan motivációkra gyanakodhatunk, amelyek a saját egyéni gazdagodást, mint fő érdeket sejtetik a háttérben. Ha pedig a válaszadók belegondoltak abba, hogy az elbaltázott, korrupción alapuló szerződések milyen színvonalú teljesítést eredményezhetnek a későbbiekben (lásd pl. Várkert Bazár), akkor nem véletlen, hogy a veszélyesség miatt utasítják el a legtöbben Orbán életmű-projektjét. Szorosan ehhez kapcsolódik még az információhiány és átláthatóság hiánya is (11%), amely szintén azt jelenti, hogy a megkérdezettek több, mint 10%-a úgy érzi, a kormány azt csinál, amit akar és úgy, ahogy akarja. Akár a magyarok egészségének és testi épségének, akár a pénztárcájának kárára...

ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.