2018. január 8., hétfő

ENNYIT HOZOTT A PÉNZED 2017-BEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.08.


Soha nem látott mélységbe süllyedő pénzpiaci hozamok sokkolták 2017-ben a megtakarítókat. A kockázatmentes befektetések az inflációt sem hozták, a pénzpiaci alapok még veszteséget is okoztak, ugyanakkor pezsgőt bonthatnak a hosszú kötvényalapokba fektetők. Ők voltak a tavalyi év nagy nyertesei. 

Már 2017. elején látni lehetett, hogy a kockázatmentes befektetésekkel az inflációt sem hozzák majd a megtakarítások. Egy évvel ezelőtt a legjobb banki kamatajánlatok 0,5 százalék körül alakultak 12 hónapos lekötés esetén, ami a novemberi 2,5 százalékos és a decemberi hasonló mértékre várható inflációt nézve azt jelenti, hogy lekötött betétben nem őrizte meg a pénz a reálértékét. A kamatok 2017-ben tovább csökkentek, a legjobb ajánlatok között még mindig akad 0,5 százalékos, ugyanakkor 2018. végére már akár 3 százalék is lehet az infláció. Tehát biztosan nem éri meg most a megtakarítást bankban lekötni.

Sokan már nem is bíbelődnek vele, döbbenetes mértékben nőtt a folyószámlán tartott pénz mennyisége. Míg bankban nagyjából ugyanannyit - 6350 milliárd forintot - tartottak a háztartások 2017. szeptember végén, mint 2016. decemberében, ennek már csak nem egészen egyharmadát kötötték le. A többi szó szerint parlagon hever, a banki nyereséget hizlalva. Nem csoda, hogy ilyen kamatkörnyezetben a készpénz is csúcsokat dönt; szeptember végén 3739 milliárd forint volt a háztartásoknál, ami az év eleje óta 200 milliárd forintos emelkedést jelent. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.