2018. január 31., szerda

ESKÜSZEGŐ ÁLLAMTITKÁROK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DOMÁNY ANDRÁS
2018.01.31.


A kormánytagok nemhogy nem tartják be a törvényeket, de gúnyt is űznek belőlük. Vélemény.

Magyar Leventéről, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Rétvári Bencéről, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Dömötör Csabáról, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáráról van szó. A magyarázat egyszerű.

1. Amikor egy államtitkárt kineveznek, a törvény szerint esküt tesz, amelyben ezt mondja és írja alá: „Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom.” Ha kívánja, hozzáteheti, hogy „Isten engem úgy segéljen!”.

2. Az Alaptörvény 7. cikke szerint „Az országgyűlési képviselő interpellációt és kérdést intézhet a Kormányhoz és a Kormány tagjához a feladatkörükbe tartozó bármely ügyben.”

3. Az országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42.§ szerint „Akihez az Alaptörvény szerint interpelláció vagy kérdés intézhető, köteles az interpellációt vagy kérdést személyesen, kivételesen helyettese útján megválaszolni.”

Ha tehát egy államtitkár megtagadja a választ egy képviselői kérdésre, akkor megszegi az Alaptörvényt és az országgyűlési törvényt, vagyis megszegi azt az esküt, amelyet ezek megtartására tett.

A napokban két LMP-képviselő tapasztalhatott ilyesmit:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.