2018. február 11., vasárnap

ÍGY KERESS ÁLLÁST HOLLANDIÁBAN


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.02.11.


A Brexit közeledtével egyre népszerűbb lesz Hollandia a határátkelést tervezgetők körében, így talán nem lesz haszontalan, ha megpróbáljuk megkönnyíteni az ott munkát vállalni kívánók helyzetét. Emellett (folytatva az előző poszt tematikáját) megnézzük, hogyan állnak a franciák az élethez, végül feltesszük a kérdést: miért éppen ott van az ember, ahol van.

Hollandiában nem nehéz fizetett álláshoz jutni, de mivel az ország vendégmunkásokra szorul, ezért az alacsonyan fizetett, különösebb nyelv- és szaktudást nem igénylő pozíciókra sok helyütt külföldieket alkalmaznak – írta legutóbbi posztjában a Hollandokk oldal és mindjárt tippeket is adott azoknak, akik Hollandiát választanák.

"A toborzókat nem különösebben érdekli, ha túl okos vagy, és szebbre-jobbra vágynál. Így ez főleg azoknak igazán jó hír, akik fél lábbal még Magyarországon vannak, de a pénz jól jön a hiteltörlesztéshez.

1. Munkaerőközvetítők

Persze, valahol el kell kezdeni és szerencsére kezdőknek tökéletes munkát kínáló munkaerőközvetítőkből rengeteg van Hollandiában. A legtöbben valamelyik uitzendbureau-n keresztül kezdik el hollandiai életüket.

A magyarországi állapotokhoz képest elsőre biztosan furcsa, hogy mennyire szerves részét képezi a holland gazdaságnak a közvetítőkön keresztüli foglalkoztatás, de hamar megszokjuk majd. Az uitzendbureau-k főleg a képzettséget nem - és igen sokszor különösebb nyelvtudást sem - igénylő területekre keresnek munkatársakat: ilyen például a logisztika, mezőgazdaság, termelés, stb..

2. A Randstad és Eindhoven


Illetve a nagyobb egyetemek azok, melyek igazán nemzetközinek mondhatók, így angol nyelvtudással is remek pozíciókat kínálnak az expatoknak. A monsterboard.nl, indeed.nl vagy az xpatjobs.com, undutchables.nl remek tájékozódási felületek a felhozatalról.

Az utóbbi időben „Krapteberoepen” (hiányszakmák) a műszaki-építési szektorban, az IT, egészségügy, gazdasági, pénzügyi, oktatási területen mutatkoztak, illetve az említett vendégmunkásokat hívogató területeken (logisztika, kertészet, vendéglátás).

3. Nyelvtanulás

Még a nemzetközi cégeknél is jól jön a holland nyelvtudás, mert nem mindegy, hogy be tudunk-e kapcsolódni a munkahelyi információ-áramlásba. Egy-két évet simán ki lehet bírni nyelvtudás nélkül, hosszabb távon azonban a legfontosabb, hogy ne maradjunk elszigeteltek.

Az angol nyelv csapdája, hogy a társalgás színvonala mindig a legszerényebb nyelvtudású beszélgetőpartner szintjéhez tendál, így a sztorimesélés sokszor megreked a „crazy”, „funny” és „cool” jelzők színvonalán.

Hollandul, holland munkakultúrában dolgozni pedig jó eséllyel elégedettséggel építgethetjük karrierünket: a hierarchia lapos, a hangnem közvetlen, véleményt mondani szabad, és a versengés helyett inkább a csapatmunkára, együttműködésre helyezik a hangsúlyt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.