2018. február 25., vasárnap

MA KIDERÜL, MENNYIRE ERŐS A FIDESZ

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2018.02.25.


Időközi polgármester-választást tartanak Lázár János városában. A Miniszterelnökség vezetőjének presztízskérdés, a pártoknak főpróba. Az ellenzék egy jobboldali független jelöltet támogat. Mi következik mindebből?

Polgármestert választanak ma Hódmezővásárhelyen, miután novemberben meghalt Almási István(Fidesz-KDNP), aki 2012-ben váltotta a város élén az akkor államtitkárrá kinevezett, de a vásárhelyi politikát azóta, miniszterként is meghatározó Lázár Jánost. Ha pedig 42 nappal az országos megméretés előtt időközi választást tartanak egy megyei jogú városban, akkor érthető, hogy mindenki főpróbát emleget. Még úgy is, ha a hagyományosan a jobboldal erősségének számító (1990 óta mindig jobbra szavazó) Hódmezővásárhelyen olyasmit tesztel az ellenzék, amire a parlamenti választáson nem mutatkoznak nyitottnak a pártok.


Kettő egy ellen

A fideszes alpolgármester, Hegedűs Zoltán fő kihívója ugyanis a jobboldali, korábban bevallottan a Fidesszel szimpatizáló Márki-Zay Péter, akit a Jobbik, az LMP és az MSZP is támogat. Márki-Zayt a volt KSH-elnök Mellár Tamáshoz hasonlíthatjuk, aki áprilisban Pécsen indul függetlenként, a szocialisták segítségével. Mellár mögé azonban a hozzá ideológiailag az MSZP-nél közelebb álló LMP és Jobbik sem állt be, míg Márki-Zayt a teljes ellenzék támogatja. A NER nyolcadik évében nincs mit csodálkozni azon, hogy ennek ellenére került még egy, az ellenzéki szavazatokat megosztó induló, az MSZP-s Hernádi Gyula, akit végül kizártak a szocialista pártból, amiért szembement a központ döntésével..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.