2018. február 10., szombat

MÚZEUM LESZ TITO JACHTJA


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.02.10.



Fiume (Rijeka) kikötőjében rozsdásodott Jugoszlávia néhai elnökének, Josip Broz Titónak híres jachtja, a Galeb, az államfő 1980-ban bekövetkezett halála óta. A város, amely megkapta tulajdonjogát, most rendbe hozatja és 2020-ig, amikor az európai kultúra fővárosa lesz, múzeumot hoz létre belőle.

A Galeb, azaz Sirály, a jugoszláv rendszer egyik ikonja volt. Körbevitte a világban a marsallt hosszú elnöksége idején. Felment a Temzén 1953-ban, amikor Tito Churchillel találkozott Londonban, de helyt adott az el nem kötelezett országok vezetőivel való számtalan tárgyalásnak is. Fedélzetére léptek olyan híres politikusok, mint Sukarno indonéz, Nasszer egyiptomi elnök vagy Nehru indiai kormányfő. Nagyvilági rendezvényeknek is helyszíne volt, Tito vendégül látott itt olyan világsztárokat, mint Sophia Loren vagy Elisabeth Taylor.

A hajót Genovában építették és 1938-ban avatták fel III.Ramb néven, eredetileg banánszállítónak szánták. 1940-ben átalakították hadihajóvá. 1941-ben angol támadás érte, majd a németek kaparintották meg, akik aknaszedőnek használták. 1944-ben Fiume partjai közelében süllyedt el egy szövetséges bombázás következtében. A háború után emelték ki, és ezután lett Tito kedvenc hajója.

Mai állapotában nehéz elképzelni egykori pompáját. A nagy szalonban, az 50-es évekbeli székek között vödrök állnak a beszivárgó víz felfogására. A legjobban konzerváltak Tito és felesége kabinjai. „Berendezésük 100%-ban az eredeti és megpróbáljuk a lehető leghűségesebben rekonstruálni” – ígérte Kristina Pavec, a fiumei városi múzeum kurátora...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.