2018. február 25., vasárnap

ÖKÖLRÁZÁS HELYETT EGYÜTTMŰKÖDÉS - MÉSZÁROS ANTÓNIA A VÁLTÁSRÓL ÉS AZ UNICEF MAGYAR FELADATAIRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.02.25.


Az UNICEF-ben az a feladatom, hogy hidakat építsek a lehetséges partnereink felé – mondja a nemzetközi szervezet élére a műsorvezetői székből átülő, kérlelhetetlen kérdezési stílusáról ismert Mészáros Antónia. Szavaiból úgy tűnik: igyekszik megváltoztatni azt a kissé homályos képet, ami eddig az UNICEF magyarországi tevékenységét jellemezte. Dolgoznának például a gyerekprostitúció felszámolásán is.
Ön virtigli politikai újságíró. Tavaly ilyenkor még nehéz lett volna elképzelni, hogy ma egy gyerekjogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet magyarországi képviseletét fogja vezetni. Hogy érzi magát az új szerepében?

– Mintha szárnyakat kaptam volna. Jól körülhatárolt a feladatom, mégis óriási kreatív térrel és tele kiaknázatlan lehetőségekkel, ami nagyon inspirál. Különösen mert itt és most valóban nagy szükség van arra, hogy jól végezzük a munkánkat.

A köztelevíziótól viharos körülmények között távozott akkor, amikor a Fidesz ellehetetlenítette azokat, akik újságírók akartak maradni, és nem voltak hajlandók a propagandagépezet részévé válni. Abban, hogy most azt érezte, váltani szeretne, közrejátszik, ami a kritikus médiával történt, történik?

– Több ok vezetett erre az útra, kétségtelenül, a média itthoni helyzete is megfontolásra késztetett. Eljutottam abba az életkorba, amikor érdemes volt elgondolkodnom azon, látom-e magam a következő két évtizedben ebben a szakmában. Most még volt időm pályát, az életem irányát módosítani. Pár év múlva jó eséllyel bezárult volna ez az időablak. Nem kell hozzá még csak szakmabelinek sem lenni, hogy az ember lássa, a magyar médiában egyre szűkülnek a lehetőségek, és egyre kevésbé van eredménye még azok újságírói tevékenységének is, akik igazán jó minőségű munkát végeznek.


Egy nemzetközi civil szervezet élén mennyivel jobb a helyzet? A Stop, Soros! törvénycsomag sötét korszakot vetít elénk, a külföldről pénzelt civil szervezeteket antidemokratikus eszközökkel próbálják megfojtani, és nem biztos, hogy az ENSZ égisze alatt ténykedő magyarországi UNICEF-fel kivételt tesznek.

– Az UNICEF kézzelfogható segítséget nyújt a világ legelesettebb gyermekeinek. Nyilván vannak ennek a munkának különleges kihívásai Magyarországon is. Mostanában például népszerű az a gondolat, hogy nekünk, magyaroknak nem dolgunk átérezni a világ fájdalmát, hiszen nincsen benne felelősségünk. Oldják meg azok, akik a globális egyenlőtlenségekből az egykori gyarmatbirodalmak vagy a mindenkori világkereskedelem révén a leginkább profitáltak. Így aztán nehezebb a magyar embereket megszólítani olyasmivel, ami messze a határainkon túli probléma. Ezzel együtt sem látom reménytelennek a feladatot. Az UNICEF Magyarország érdekes módon éppen annak köszönhetően lett hivatalosan is külföldről támogatott szervezet, hogy a magyar kormány anyagi dotációját technikailag a világszervezet New York-i központján keresztül utalták a számlánkra. Konkrét programokban egyébként is zökkenőmentesen dolgozunk együtt a kormányzattal – köztudott, hogy az UNICEF a világ minden országában erre törekszik. Az új pozíciómban nem az a legfontosabb feladatom, ami újságíróként volt, vagyis hogy konfrontáljam a szervezetünket a közélet, a politika szereplőivel, hanem az, hogy lehetőleg mindenkivel megtaláljam az együttműködés legjobb módját...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.