2018. március 10., szombat

A BÉCSI VALÓSÁG FÉLÚTON VAN LÉZÁR MINŐSÍTÉSE ÉS A VÁROSVEZETÉS ÁLLÍTÁSAI KÖZÖTT

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.03.09.


A Der Standard terjedelmes helyszíni riportot közöl Bécs Favoriten negyedéről, és abból olyan összbenyomás keletkezik, hogy a valóság nagyjából félúton van Lázár mindent leszóló minősítése és a mindent csodálatosan szépnek bemutató városvezetés állításai között.

A színes, többnemzetiségű és többkultúrájú közeget sokan kifejezetten vonzónak találják, mások elégedetlenkednek miatta – piszokról azonban alig hangzik el panasz. A Der Standard utánanézett a statisztikai adatoknak is. Eszerint Favoriten valóban a harmadik legszegényebb bécsi városrész, ahol az egy főre jutó átlagos évi jövedelem mindössze 18 289 euró, vagyis jelenlegi árfolyamon 5 millió 700 ezer forint, havonta 475 ezer forint. Ebben a bécsi kerületben a legmagasabb, 35 százalékos a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya. A helyi lakosságon belül a külföldiek aránya most 47 százalék. Ez öt évvel ezelőtt, tehát a 2015-ös menekülthullám előtt 30 százalék volt – összegez a liberális irányzatú bécsi lap.

„Nem akartam megsérteni a bécsieket” – idézi a konzervatív osztrák Die Presse Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, akit közfelháborodást keltő videója miatt telefonon felhívott Gernot Blümel, osztrák hivatali partnere, a kancellári hivatal minisztere. A Die Presse beszámolója szerint Blümel azt mondta Lázárnak: „nem hagyom, hogy rosszat mondjanak a szülővárosomról”, a magyar politikus pedig most „a kárenyhítésen fáradozik”

A bécsi lap kiemeli: sajtótájékoztatóján Lázár elmondta: magánjelleggel tartózkodott Bécsben, és biztosította Blümelt arról, hogy a videóban tett kijelentései nem tükrözik a magyar kormány hivatalos álláspontját. Blümel is hajlik a megbékélésre – derül ki a Die Presséből. A Néppárthoz tartozó kancelláriaminiszter utalt arra, hogy Magyarországon választási kampány van, és ilyenkor nem kell minden szót patikamérlegen mérni, egyébként pedig az osztrák-magyar kapcsolatok nagyon jók. Michael Ludwig, az osztrák szociáldemokraták bécsi vezetője, a főváros leendő polgármestere tegnap „baráti beszélgetést” folytatott a bécsi magyar nagykövettel. Tőle azt idézi egyebek közt a Die Presse, hogy Lázár videójában nem sikerült piszkos városként bemutatni Bécset, illetve a főváros Favoriten negyedét. „Az egyetlen, ami rontotta az összképet, az időjárás volt” – jegyezte meg Ludwig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.