2018. március 14., szerda

A MUNKAERŐPIACON TÚL IS TUDUNK VALAMIT MONDANI AZ OKTATÁS CÉLJAIRÓL?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.14.


A Független Diákparlament szervezésében oktatási vitára ült le három ellenzéki tömörülés, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. A hétfői beszélgetésen Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor mondott sok fontos dolgot a Fidesz által szörnyű helyzetbe hozott magyar oktatási rendszerről, meglátásaikat érdemes visszaolvasni percről percre közvetítésünkben.

A vita egyik blokkja az oktatás céljaival kapcsolatban vetett fel kérdéseket, a válaszokban pedig központi szerep jutott a munkaerőpiacnak. Persze nem kizárólag erről beszéltek a jelöltek, mindenesetre a dolog elgondolkodtatott.

A hétköznapokban is, amikor az oktatásról beszélünk, legtöbbször mi is a munkaerőpiaci elhelyezkedést említjük, hiszen minél jobb oktatásban részesülünk, annál jobb esélyekkel helyezkedhetünk el, annál jobb megélhetést biztosíthatunk magunknak.

A kortárs mérsékelt baloldali politika is ebből az alapösszefüggésből indul ki, amikor a minőségi oktatáshoz való hozzáférés és az esélyegyenlőség közötti kapcsolatot tematizálja. Egy olyan társadalomban, amely szinte kasztrendszer módjára rétegződik, és aki szegénynek születik, jó eséllyel szegényként is fog meghalni, nem lehet eléggé hangsúlyozni a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás fontosságát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.