2018. április 11., szerda

AZ ÉLETÉÉRT, A KÖZÖSSÉGÉÉRT MINDENKI MAGA FELEL, JÓ LENNE EZT A FELELŐSSÉGET KOMOLYAN VENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.10.


Tegyünk úgy, mintha tiszta választás lett volna – nem volt az – és mintha tényleg az ország kétharmada Orbánt akarná – nem akarja -, de legalábbis mintha a választáson megjelenők több mint fele rájuk szavazott volna – nem szavazott rájuk -, de most tegyünk úgy. Ami biztos, hogy 2,5 millió ember szavazott a Fideszre. Ha ebből leszámoljuk a külhoni nemzettestvéreket (szar, hogy ez a szó magától lett pejoratív, nem is kellett a kommunikációs zseniknek kinyírni, mint a demokrácia, liberális, baloldali és hasonló kifejezéseket), az ukrán megélhetési szavazókat és azt a néhány százezer embert, aki kurvára jól él abból, hogy hűségesek Orbánhoz, még akkor is marad bőven önkéntes hívő. Mégpedig olyan önkéntes hívő, aki jellemzően állatira szar körülmények között él, többnyire vidéken.

És most egyrészről az van, hogy a szegény falusiakhoz nem jut el az információ és féltik azt a keveset, amijük van és rettegnek a migráncsoktól, az unijótól, a natótól, az isten tudja mitől és nem az ő hibájuk semennyirese, mert a romkocsmák árnyékában mégiscsak jobban átlátható a politika, mint falun.

Másrészről meg van az, hogy ott rohadjon meg az összes bumburnyák zsákfalván, mostantól egy se nyivákoljon, hogy nincs orvos, nincs gyógyszertár, nincs iskola, nincs pénz. Aki annyira hülye, hogy képtelen eldönteni, mi a hazugság és mi az igazság, aki jobban hisz a migránstévének és a mészárosvajnahabony propagandalapjainak, annak pont úgy is kell, nyivákoljon csak nyugodtan a sürgősségi folyosóján, erre szavazott, zabálja meg, amit főzött.

Harmadrészről meg az van – ungarise kerakasztalt rakunk össze, de itt aztán egy gáncsnélküli lovagnak se jut hely, az szentség – hogy mindenki hazaáruló, aki a nem Fideszre szavazott, mert az be akarja ide hozni az arabokat meg a négereket, hogy elvegye a közmunkát a kéményen dolgozó kisemberektől.

Negyedrészt pedig az van, hogy mindenki hazaáruló, aki a Fideszre szavazott, mert szétlopják az országot és hogy a francba nem lehet azt látni, hogy bűnözők ezek egytől egyig.

Jó. Én meg azt gondolom, hogy mindez igaz, vagy mindebből semmi nem igaz. Szegény falusihoz is éppen úgy el tud jutni az információ, mint bárki máshoz. Tudomásom szerint nem korlátozódik a fővárosra, vagy bármelyik másik városra az internet elérhetősége. És most jöhet az, hogy de nincs ám mindenkinek számítógépe, ami igaz is és eléggé nagy baj is a mai világban. De akinek nincs számítógépe, sőt, még tévéje sem, az nagy valószínűséggel a nyomor legalján tengődik és szarik is a választásra, elég neki napról napra megküzdeni az életbenmaradásért. A többségnek bizony van ilyen technikai vívmány a birtokában, ott lájkolnak, gratulálnak, olvadoznak és esetenként élveznek el a nagy hadvezér Facebook oldalán, vagy adott esetben itt hányják telibe a Szalonna komment szekcióját. Márpedig aki odatalál A Viktorhoz, vagy idetalál hozzánk, az nyugodtan ellenőrizhetné a propaganda valóságtartalmát több forrásból is. De nem teszi. Márpedig ha nem teszi, az már nem írható sem az anyagi helyzet, sem pedig a lakóhely számlájára. Az kizárólag az igénytelenség, az ostobaság, a lustaság számlájára írható. Pont.

Elnézést kérek az érzékenyebb lelkű olvasóktól, de az a nagyika, aki képes Skype-on kommunikálni a Londonban élő unokájával, sőt, képes össze is veszni az unokával éteren át, mert az unoka nem hisz a Fidesznek, a nagyika meg igen, az a nagyika ne vernyákoljon majd akkor sem, ha netán az Unió ráun az ipari lopásokra, átmenetileg leállítja a források kifizetését és ez esetleg azzal jár, hogy nem jön időben a nyugdíj, mert nincs miből.

Sok esetben nem a lehetőség hiányzik, hanem az igény nincs meg arra, hogy információhoz jusson a drágaaranyos honpolgár. És nem csak a falusiak szavaztak a Fideszre, hanem a rózsadombi úriasszonyok is. Ugyanazok, akik nercbundában beállnak az ingyen osztott krumpliért a sorba.

Az kétségtelen tény, hogy a kormány, sőt, az egymást követő kormányok, de az elmúltnyolcévi kiemelten, magára hagyták a vidéket. Ez el nem évülő bűne a kormánypártoknak és az ellenzéki pártoknak egyaránt. De az is tény, hogy minden településen van önkormányzati választás. Vagyis eddig volt, a jövőbe meg én se látok bele. Ha egy polgármester olyan vérgeci szemétláda, hogy zsarolja a lakosságot akár a közmunkával, akár bármi mással, akkor miért is választja meg őt a lakosság újra és újra? Mert ha soha máskor, akkor, azon az egy napon változtathatnának. Miért nem teszik? Mire számítanak? Hogy jönnek Pestről és majd helyettük fognak szavazni?

Fontos és szükséges feltenni ezeket a kérdéseket, mégpedig az összes kérdést, mert az igazság valahol középtájon van. A felmentés, az önfelmentés, a másik okolása mindenért nem fog előbbre vinni egy lépéssel sem. Az életéért, a közösségéért mindenki maga felel, jó lenne ezt a felelősséget komolyan venni. Már csak azért is, mert ha Orbán Viktor is úgy akarja, jövőre önkormányzati választások lesznek és semmi alapja nincs annak az elképzelésnek, hogy majd valami bátor aktivista elzavarja a geci polgármestert. Azt bizony helyben kell megoldania minden közösségnek. Egyetlen választásuk van: gyáván elbújni, vagy bátran kiállni önmagukért. Más opció nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.