2018. április 26., csütörtök

BARTUS LÁSZLÓ: NEM ÉRTED HARAGSZOM, ELLENED

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.04.25.


Kevés ember büszkélkedhet azzal, hogy a neve ilyen mértékben árulkodik az emberről, mint Balog Zoltán esetében. Ez a kétbalkezes, semmihez nem értő, felelőtlen karrierista, aki úgy vállalkozott több minisztériumot magában foglaló csúcsminisztérium vezetésére, hogy egyik területhez sem értett, megtestesíti a “nomen est omen” kifejezést.

Balog nemcsak nem értett semmihez, hanem annyira nem értett semmihez, hogy fel sem fogta, mire vállalkozott, és milyen felelősséget vállalt emberek életéért. Aki legalább azzal tisztában van, hogy az oktatás, az egészségügy milyen összetett, bonyolult szakterület, és hány ember jövőjét, sorsát határozza meg, az elszalad ilyen lehetetlen feladat elől.

De Balog nem szaladt el, ő vállalta, és ez a legnagyobb bűne. Nem bocsánatos bűn, mert a tevékenysége, a hozzá nem értése, a szolgalelkűsége miatt emberek ezrei haltak meg úgy, hogy nem kellett volna meghalniuk. Lelkészként emberek lelkét kellene megmentenie, de ő még a testüket sem tudta megmenteni, hanem ellenkezőleg: rossz munkája a halálukat is okozta.

Ez nem bocsánatos bűn, Balog. Nincs mentsége egy olyan embernek, aki nem azért vállalt el egy feladatot, mert képesnek érezte magát rá, és tenni akart valamit az emberekért, de azért, mert meg akart felelni szerelmes pillantásaival illetett bálványának, Orbánnak, aki a csúcsminisztériumot szándékosan bízta egy ilyen kétbalkezes, semmihez nem értő senkire.

Balog még sokáig lesz a szolgalelkűség, és a gusztustalan hajbókolás és pitizés élő szobra, ahogy idétlen vigyorával lohol Orbán után, hátha a a hátsó feléhez férhet. Nála undorítóbb csicskát még nem láttunk a magyar közéletben, ahol pedig a kontraszelektált hülyék nagy kínálata vonul fel évtizedek óta. Bárgyúsága álca, megszólalásai egy romlott emberéi.

Balog nem elmegy, hanem eltakarodik. Szégyentelen ember, aki asszisztált az oktatás, az egészségügy szétveréséhez, lepusztításához, emberek jövőjének tönkretételéhez, a mások halálához, olyan anyák, apák, gyermekek, testvérek halálához, akik ma is élhetnének. De Balog fel sem fogta, mit okozott. Arcátlan megszólalásai tették híressé, nem a tisztessége.

Balog bunkóságára mi sem jellemzőbb, hogy amikor végre távozik, méghozzá felelősségre vonás nélkül, amiben csak reménykedhetünk, hogy egyszer nem marad el, közszereplést vállal, kioktatja annak a bűnszervezetnek a kritikusait, amelynek gyűlöletpropagandájához lelkészként asszisztált, amit a jelenlétével támogatott és hitelesített...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.