2018. április 26., csütörtök

DRÓNVIDEÓKKAL SEGÍTIK UKRÁN CIVILEK A KORRUPCIÓELLENES HIVATAL MUNKÁJÁT - PALOTÁKAT FILMEZNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.04.25.


A 2015-ben létrehozott ukrán korrupcióellenes hivatal munkáját civilek is segítik azzal, hogy feltérképezik és drónvideókon mutatják be a korrupt elit palotáit. Az Arte dokumentumfilmje szerint viszont egyelőre nincs következmény, a főügyész szabotálja a korrupció elleni harcot, és a helyzet elég reménytelen.

2013-ban az ukrán fővárosban, Kijevben tüntetések kezdődtek, és 2014 februárjában véres összecsapások voltak a demonstrálók és a rendfenntartók között, nagyjából 100-an meghaltak, és több forrás szerint ebben orosz orvlövészeknek is részük volt. A tüntetések fokozatosan átterjedtek a kijevi főtérről, a Majdanról több nyugat-ukrajnai városba is, a résztvevők az elnök jogkörének csökkentését, az oroszbarát politika helyett az Európai Unió felé való közeledést, és a korrupció felszámolását követelték. A parlament végül megvonta a bizalmat az országot vezető Viktor Janukovicstól, aki Oroszországba menekült.


Ukrajna helyzete azonban azóta sem rendeződött: Putyin bekebelezte a Krímet, az ország keleti része lerombolt háborús terület, Janukovics helyett pedig egy másik oligarcha, Petro Porosenko lett az elnök.

Az államcsőd elkerülésére az IMF nyújtott hitelt az országnak: 2014-ben 17 milliárd dollárt (nagyjából 5 ezer milliárd forint), 2015-ben pedig további 17,5 milliárd dollárt. Cserében az ország komoly gazdasági reformokat, és a korrupció visszaszorítását vállalta. Ennek keretében 2015-ben létrehozták a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatalt (National Anti-Corruption Bureau, röviden NABU).

A NABU és az ukrán korrupcióellenes ügyészség (Specialized Anti-Corruption Prosecutor’s Office, röviden SAP) közel száz korrupciós esetet tárt fel az elmúlt években, de a NABU vezetője, Artem Sytnyk tavaly arról panaszkodott egy interjúban, hogy a bíróságok húzzák és halogatják az ügyeket, vagyis szabotálják a NABU és a SAP munkáját.

A Transparency International 2017-es korrupcióérzékelési indexe szerint Ukrajna tavaly 180 ország közül a 130. helyen állt, ahol Gambia, Irán, Mianmar és Sierra Leona is. Vagyis az ukránok rettentő korruptnak érzik a hazájukat. (Magyarország tavaly 66. lett ezen a listán.)

A főként saját gyártású műsoraiban változatos témákkal foglalkozó, francia-német tulajdonú Arte TV néhány napja tette közzé 30 perces dokumentumfilmjét az ukrajnai korrupcióellenes harcról. A német nyelvű, angolul feliratozott videó július 8-ig nézhető meg online
...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.