2018. április 5., csütörtök

SZOCIÁLIS ÜGYEKBEN A JOBBIK IS BALOLDALIBB A FIDESZNÉL

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.04.04.


Családpolitikában és a nemi szerepekben kifejezetten progresszív, és sok más dologban is balra áll a Fideszhez képest a Jobbik szociálpolitikája. Erre jutott egy új tanulmány, amely azt vizsgálja, hogy alakult az elmúlt nyolc évben a legerősebb ellenzéki párt szociális programja. Ez alapján úgy látják, a 2018-as Jobbikból európai értelemben vett kereszténydemokrata párt lett. A Jobbik önkormányzati gyakorlatából viszont az látszik, hogy ilyen-olyan eszközökkel még mindig szívesen borsot törnek a szegények, köztük a romák orra alá. 

2010 óta alaposan átalakult a Jobbik retorikája. A Gárda-mellényt és a cigányozást mérsékeltebb hangnemre cserélték, és egyre inkább a visszafogott, tisztakezű, konzervatív néppárt szerepében próbálnak megjelenni.

Domschitz Mátyás és Szikra Dorottya szociálpolitikusok egy új tanulmányban azt vizsgálják, milyen változásokon estek át az elmúlt nyolc évben a párt szociálpoltikai elképzelései. Ez különösen érdekes most, amikor a választások egyik legnagyobb kérdése, hogy mennyire lesznek hajlandóak a jobbikosok és a baloldaliak átszavazni egymás jelöltjeire az egyéni választókörzetekben.

Az elemzés arra jutott, hogy a Jobbik szociálpolitikája már a néppártosodás előtt is baloldalibb volt a Fideszénél. Miközben a kormány az elmúlt években főleg az átlagbér felett keresőket támogatta, a szegényeket pedig büntette, a Jobbik a radikálisabb időszakaiban is enyhébb megoldásokat javasolt. Annyira, hogy a tanulmány szerint 2018-ra a párt “egy európai értelemben vett kereszténydemokrata tömörülés képét mutatja szociálpolitikai szempontból”. A tanulmány bemutatóján Szikra Dorottya azt mondta, a szociális kérdések ma már a Jobbik kommunikációjában is erősebben jelen vannak, elég akár az “Európai béreket!” szlogenre, vagy a béruniós kezdeményezésre gondolni.

Domschitz és Szikra teljes tanulmánya az Esély című folyóirat áprilisi számában fog megjelenni, most összefoglaljuk a legfontosabb részeit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.