2018. május 2., szerda

PÉNZT ÍGÉRT A KORMÁNY, DE MILLIÁRDOS KÁROKAT OKOZTAK VELE

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.05.02.


- Volt egy EU-s pályázat, amire sok cég nagyon lelkesen jelentkezett.

- A kormány illetékes hivatalai azonban nem bírálták el. A törvény szerint erre 90 napjuk lett volna, sokan 400 napja hiába várnak.

- A késlekedés nagyon súlyos anyagi kárt okozott már eddig is sok vállalkozásnak, és akiket mostanában hoznak ki győztesnek, azok közül sokan már nem is tudják felvenni a pénzt.

- A károsultak egy része kártérítési pert fontolgat a gazdasági minisztériummal szemben.

2016 decemberében hirdette meg a gazdasági minisztérium (NGM) az egyik olyan EU-s pályázatát, amivel kedvezményes hitelt és vissza nem térítendő támogatást egyszerre lehetett nyerni. Ez már többedik hasonló kiírás volt kkv-k számára, és mindegyik kör igen népszerűnek bizonyult, mindig nagyon gyorsan elfogyott a keret.

2017 februárjától lehetett pályázni a GINOP-123-834-16 kóddal meghirdetett támogatásra, akkor azt ígérték, hogy érkezési sorrendben bírálják el a kérelmeket, ameddig az összesen 112,5 milliárd forintos keretből futja. Az első két hétben már a pénz kétharmadára volt olyan jelentkező, aki elvben megfelelt a kiírási feltételeknek. Elsősorban gépek és ingatlanok vásárlására lehetett kérni a pénzt. A vissza nem térítendő támogatás 5 és 50 millió forint közötti összeg lehetett, míg a mellé járó évi 2 százalékos hitel 10 és 145 millió forint között volt pályázónként, és 10 százalékos önrészt követelt meg a minisztérium.

A törvény szerint a minisztériumnak 90 napja van a pályázatok elbírálására. Csakhogy a tavaly év elején beadott több mint 1600 pályázat több mint felénél, mintegy 900 esetben, még mindig nem hoztak döntést. Több mint 400 nap telt el a 90 helyett, és egyelőre nem látszik, hogy meddig kell még várniuk a pályázóknak.
Annak se jó már, aki nyert, és annak se, aki nem tudja

Az eddig kihirdetett nyertesek sem azt kapták, amit vártak. Többségüknek 300 napos késéssel ítélték meg a támogatást, így már rég lejártak azok a megállapodások, amelyeket gépkereskedőkkel vagy építési vállalkozókkal kötöttek. A beruházásaik sok esetben sokkal rosszabb feltételekkel valósíthatók már csak meg, mint ahogy számoltak vele a pályázatuk beadásakor.

Nagyon komoly gondot okoz a várakozóknak a bizonytalanság, hiszen több mint egy éve nem tudnak tervezni, fejleszteni az NGM döntésképtelensége miatt.

És van egy körülmény, ami miatt az érintettek egy jelentőse része teljesen lehetetlen helyzetbe került. A pályázat kiírása szerint a döntésig a cégek nem vehetik meg, illetve nem használhatják azokat a gépeket vagy ingatlanokat, amelyek megvásárlására pályáztak. Ha mégis használatba vennék ezeket, akkor automatikusan elesnek a támogatástól.

Számos cégnek ez hatalmas veszteséget okoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.