2018. július 8., vasárnap

BŰVÉSZKEDÉS A SZÁMOKKAL

MAGYAR NARANCS 
- MATERIA MEDICA BLOG
Szerző: KÖKÉNY MIHÁLY
2018.07.07.


A politikában az igazság pillanata a költségvetés összeállításakor jön el. Az egészségügy új vezetése nem vizsgázott valami fényesen.

Hiába folyik bűvészkedés a számokkal, rejtenek el itt-ott olyan előirányzatokat, amelyek ágazati célokra (is) fordíthatók, a parlamentben tárgyalt, a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint az egészségügy forrásai jövőre sem lesznek elégségesek megbízható és minőségi szolgáltatások nyújtására.

A kormányzati kommunikáció folyamatosan harsogja, hogy nőnek az egészségügy pénzügyi lehetőségei. Az kétségtelen, hogy az egészségbiztosítás ún. természetbeni kiadásaira 107 milliárddal több jut jövőre, mint amennyit tavaly szánt erre az állam. Reálértéken számolva a növekedés azonban sokkal kisebb. Az „ágazati” pénzromlás üteme rendre meghaladja a lakossági inflációt és ne feledjük, hogy ezt a költségvetést 315 forintos euró árfolyamon tervezték, azóta azonban 5 százalékot veszített a magyar fizetőeszköz értékéből. Drágul az import, és a gyógyító intézményekben a szükséges berendezések, alkatrészek, gyógyszerek jelentős hányada nem hazai termék. Ha emellett figyelembe vesszük a kórházi tartozások minden évben 60-80 milliárdig növekvő mértékét is, máris szerényre apadtak a lehetőségek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése