2018. július 5., csütörtök

NAGYON FÁJHAT A LAKÁSÁFA EMELÉSE ÖSSZEFOGLALTUK A VÁRHATÓ HATÁSOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.05.


Úgy tűnik, már véglegessé vált, hogy a kormány nem hosszabbítja meg a lakásáfa kedvezményes kulcsát. Körülbelül ötezerre tehető azoknak a lakásoknak a száma, amelyek vevőit közvetlenül is érintheti a dolog, mert az ingatlan átadása a terv szerint eleve 2019 utolsó negyedére esik. Nem csak ők aggódhatnak azonban a várható fejlemények miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Infostartnak adott interjúban (a teljes – sok más érdekességet is tartalmazó – nyilatkozatot teljes terjedelmében itt nézheti meg) a lakásépítési áfával kapcsolatban egyértelműen leszögezte: a kormány nem tervez hosszabbítást. A 27 helyett 5 százalékos áfa 2019. december 31-ig érvényes.

A pénzügyminiszter szavaiból úgy tűnt, mintha a kormány mostanában jött volna rá arra, hogy befektetők „célpontja lett ez a kedvezmény”. Pedig ez a hatás már az intézkedés első évében nagyon jól látszott (tavaly már arról is beszámoltunk, hogy akadnak olyan befektetők, akik tucatjával veszik a lakásokat). Varga Mihály neheztelően említette még, hogy az új lakások 10 százalékát (a kedvezményes áfával) külföldiek veszik.

Más szempontokról is beszélt a pénzügyminiszter. Mi úgy véljük, az is csak a kabinetet lephette meg, hogy a magyar építőipar nem rendelkezik elegendő kapacitással arra, hogy végrehajtsa ezeket a fejlesztéseket. Varga ugyan erről nem beszélt, de mi még hozzátesszük, hogy az állam maga is nehezíti a helyzetet azzal, hogy elszívja az erőforrásokat a szabadpiactól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.