2018. július 5., csütörtök

A BRINGA FELTALÁLÁSA ÉS A LIFTEZŐ KÁD

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Hari Seldon
2018.07.05.


Nagy szomorúságomra utolsó részéhez ért Hari Seldon Lotaringiáról szóló sorozata (aki kihagyta volna, az az első két részt itt és itt olvashatja el, no és nézegetheti meg a képeket). A mai rész is kifejezetten érdekes lesz, kiderül például kik szereltek először pedált a kétkerekűre és megnézhettek egy liftező kádat is.

"Nálunk a Vittel az egyik legnépszerűbb ásványvíz, és nem csak a Tour-nak, hanem például a London Marathonnak is egyik hivatalos támogatója. A legtöbb ilyen gyógyvizes ásványvizes helynek van valami „legendája”, amit gyaníthatóan promóciós céllal találnak ki az élelmes vállalkozók.

Biztos mindenki hallott történeteket, hogy „…a menyasszony fátyla beakadt a rózsabokorba, és amikor kitépte víz csörrent fel…”, vagy: „…a kutya elásta csontot, és a hercegnő megbotlott benne…” Szóval itt ilyen körítés nincs, csak jó víz van.

Pedig szívesen kitöltöttem volna valami mesével, de hát csak maradok a tényeknél. Az itteni ásványvíz, római korban ismert volt (bien sûr), de csak a második császárság (1852-1870) idején lett népszerű. Louis François Bouloumié „fedezte fel újra” 1852-ben.

Újrafelfedezéséhez pedig a politikának is volt köze: a XIX. század közepén nálunk újra köztársaság volt éppen. Bouloumié pedig az elnökválasztáson a vesztest támogatta, a későbbi győztes (majd az államcsíny után császár) Louis-Napoléon Bonaparte ellenében.

Az új köztársasági elnök idején „feketelistára” került és kitiltották Franciaországból, ekkor Barcelonába költözött. Itt kezdett érdeklődni a biológia és a természet iránt. Majd betegségére való tekintettel kérvényezte és engedélyezték neki, hogy visszaköltözzön Franciaországba gyógykezelésre.

Felfedezte az itteni gyógyvíz hatását, és 1854-ben megvásárolta Gérémoy forrását egy farmertől, beindította a vállalkozását. Azóta a víz gyorsan az ország kedvence lett, és most már a Tour de France hivatalos ásványvize.

A verseny előtti felvonuláson az egyik legnépszerűbb teherautó, a nagy hőségben locsolja a közönséget. A víznek köszönhetően Vittel kis faluból népszerű kisváros lett, ahová a turisták tömegei jönnek tavasztól..."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.