2018. július 8., vasárnap

NEM KÉTSÉGES, A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE IGYEKSZIK BEDARÁLNI AZ MTA-T IS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.07.


Úgy tűnik, nem kegyelmez a Nemzeti Együttműködés Rendszere senkinek és semminek. Ezúttal a tudomány kisszámú, ám befolyásos képviselőjére akarja ráerőltetni a NER kényszerzubbonyát Palkovics miniszter úr segítségével Orbán Viktor. Bár Mészáros Lőrinc viszonylatában aprópénznek számító összegekről vitáznak a felek, ám ezek a milliárdok a magyar szellemi kapacitás legjavát támogatták eddig. Most már azonban az sem számít, hogy a sikeres magyar tudományos életet milyen áron aprítja fel a kormány.

Palkovics László elveszítette akadémikus jellegét azáltal, hogy hajlandó saját kollégáit is beterelni a NER aklába, ahol már ott vannak a pedagógusok, az orvosok, a közhivatalnokok, az újságírók döntő többsége, az alkotmánybírák, de a Fidesz által pénzelt vállalkozók és politikusok sem kivételek. Orbán Viktor azzal, hogy a tudományos élet legmagasabban jegyzett tagjait alázza meg a kutatási pénzek központosításával, azt üzeni, senki se reménykedjen, mindenki sorra kerül egyszer.

Palkovics hiába érkezett a tudományos életből, mára már a politikusok sunyi módszereit használva szívatja egykori kollégáit. Előbb elhitette az MTA elnökével, hogy a kormányt érdekli a szakma véleménye a tervezett „reformokról”, majd Lovász Lászlónak rá kellett döbbennie, hogy a miniszter lóvá tette. Kétségtelen, hogy a tudomány nagy tiszteletben álló képviselőit olyan lendülettel rántották le a sárba a kormány végrehajtó emberei, hogy sokan elgondolkodtak azon, vajon milyen bűnük lehet azoknak az akadémikusoknak, akikkel ilyen alpári módon bánt el a bosszúálló kormány?

A válasz egyszerű: Az MTA bűne mindössze annyi volt, elhitte magáról, hogy kivételezett helyzetben van, vagyis, nem mer elmenni a kormány odáig, ahol már ők is célponttá válhatnak. Pedig a NER többször bebizonyította, az egyik legfontosabb ismérve pont az, hogy nem tesz senkivel kivételt. Ha egy szakma, egy társadalmi csoport, egy cég úgy gondolja, hogy párhuzamosan létezhet a Nemzeti Együttműködés Rendszerével, vagyis, nem kell gesztusokat tennie, hajbókolnia, netán jattolnia a politika nagyhatalmú urainak, akkor nagyot tévednek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.