2018. augusztus 2., csütörtök

5+1 MÍTOSZ AZ AUSZTRIAI ÉLETRŐL


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.08.02.


Az ausztriai életről, a lehetőségekről, árakról rengeteg (sokszor téves) információ kering, kezdve a keresetektől egészen az árakig, a lakbérig és még sorolhatnánk. Kriszti és Fanni (akik korábban az ausztriai szülésről és az iskoláról, az anyanyelv megőrzéséről írtak) most ezek közül emelt ki néhányat.

“Rendben. Döntöttél. Egy másik ország lesz ideiglenesen vagy éppen örökre az otthonod. A családok és a barátok tétlenül állnak, majd elfogadják választásod. Van aki bátorít, és aki csak a fejét rázza.

Költözöl. Telik az idő és tetszik a város ahol élsz, az emberek, a munkahelyed és az egész környezet. Könnyebb lesz az életed, több mindent megengedhetsz magadnak. Ekkor lassan de biztosan a barátoktól, ismerősöktől bekúsznak füledbe a sárga színben „tündöklő” epés megjegyzések. Ismerős a helyzet?

Sokfelé hallom, - nem csak az ismeretségi körömből - fórumokból, közösségi oldalak külföldi-magyar csoportjaiból, hogy a “hátrahagyott” embereknek megvan a véleményük.

Csak úgy “kedvesen” és “finoman” hintik az igét, hogy a kint élő magyaroknak sokkal, egyszerűbb. Milyen magasak a fizetések, mennyivel jobbak az ételek, könnyen vesznek lakást, sok GYES-t kapnak és így tovább. Na igen, ez biztosan így van, bár sok mindent nem tud, aki nem tapasztalt és nem élt legalább 1 évet a “határain” kívül.

És hogy mik a főbb kommentek amiket kapunk? Íme pár mítosz, amit első kézből több év tapasztalatából most megdöntünk.

Első mítosz: Ausztriában mindenki betegre keresi magát

A valóság az, hogy egy átlagkereset 1200-1400 euró körül mozog. Nyilván ez attól függ, milyen állást tudunk megcsípni, a pénz itt is függ attól, hogy milyen végzettséged, szakmád van illetve mennyire tudod a németet, és plusz még milyen nyelveket beszélsz. Szóval a hogy mennyit keresel már csak rajtad múlik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.