2018. augusztus 27., hétfő

KURULTÁJ MAGYAR ECSETTEL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2018.08.25.


Szent István, kereszténység, nyugati kultúra egyfelől, menekültek éheztetése, Magyarok Istene Sátor és muszlim rokontudat másfelől. Nem csoda, ha összezavarodik az ember. Vélemény.

Bizony mondom néktek, felemelő érzés régi vágású kereszténydemokráciában élni. Példának okáért a hét elején, állami ünnepünkön keresztes zászlókkal lobogózták föl az Országház díszes épületét, előtte pedig az államfő beszélt szép szavakkal a magyar szívről és az európai lelkiismeretről. „Ragaszkodni kell ahhoz a nyugati kultúrához, amelyhez Szent István királyunk a sorsunkat kötötte” – fejtegette a köztársasági elnök.

Ugyanebben az időben, távol a parlamenti keresztektől, Iványi Gábor lelkész menekülteknek vitt kenyeret és halkonzervet. Nyilván János evangéliuma szerint igyekezett eljárni. „Jézus ekkor kezébe vette a kenyeret, hálát adott és kiosztotta a letelepedett embereknek, s ugyanígy a halból is adott, amennyit csak akartak.” De hát, Jánosnak látomásai voltak, biztos be volt szíva, nem kell vele törődni, gondolhatták a magyar hatóságok, mert nem tették lehetővé, hogy Iványi bejusson a déli tranzitzónába ételt osztani. Amire egyébként azért lett volna szükség, mert a hatóságok minden Szerbia felől érkezőnek automatikusan elutasítják a menedékkérelmét, és innentől az ügyüket nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti kérdésként kezelik. A hatósági jogértelmezés szerint pedig az idegenrendészeti részlegben nem kell ellátást nyújtani.

A Helsinki Bizottság számolt be az esetről, amikor egy afgán család kiskorú tagjai és egy szoptatós anya végül kapott enni, de a férj és a 18 éves fiú már nem, ráadásul az étkezőket elkülönítették, hogy az ételből ne adhassanak a családtagjaiknak. Valószínűleg hallucinál, aki a Jelenések könyvét látja megelevenedni Máté evangéliumából: „menjetek előlem, átkozottak, az ördögnek és angyalainak elkészített örök tűzre. Mert éheztem, és nem adtatok ennem, szomjaztam, és nem adtatok innom, jövevény voltam, és nem fogadtatok be.” Ám Lévi Máté korábban vámszedő volt, úgyhogy csak hallgasson. Önkéntes határvadászaink jobban tudják, kit kell a pokolba és kit a mennyeknek országába irányítani, ők ugyanis illetékes helyekről kapnak eligazítást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.